David Eldridge: Az ünnep – Pesti Színház
2014. szeptember 11. /

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov és Bo Hansen Dogma-filmje alapján készült dráma, két részben. Fordította: Hamvai Kornél. Rendező: Eszenyi Enikő.

Helge, a családfő hatvanadik születésnapjára gyűlnek össze a dán Hansen-família tagjai. Mint minden évben, idén is elegáns estély ké­szül a családi kastélyban: a vendégek ruhája a legfinomabb anyagból készült, a menü minden igényt kielégít, de a személyzet is osztályon felüli. A nagyvonalúság és vendégszeretet régi hagyomány a Hansen-családban. Helge és hűséges felesége, Else három gyermeküket is ha­za­vár­ják az ünnepségre: Helene-t, a különc, de melegszívű ant­ro­po­ló­gust, a nagyszájú, faragatlan Michaelt és a gyerekek közül leg­si­ke­re­sebb, ma mégis csöndes, visszahúzódó Christiant. Ugyan van némi bizonytalanság a szobabeosztás körül, az estély mégis remek han­gu­lat­ban kezdődik. Egyelőre csupán az a kérdés okoz problémát, hogy az első fogás vajon lazac, vagy rákleves. Aztán, a vacsora közepén az egyik gyerek szólásra emelkedik...
Thomas Vinterbergnek, a DOGMA-mozgalom egyik alapítójának Festen című alkotásából David Eldridge angol drámaíró készített ugyancsak újszerű, a film radikalizmusához méltó színpadi adaptációt, amely gyorsan végigsöpört Európán, sőt a Broadway-t is meghódította. A mi célunk korántsem a kultuszfilm utánzása. Előadásunk arra tesz kísérletet, hogy a színpadi megszólalás és játék terén is valami szokatlan, a hagyományoktól eltérő, furcsa, mégis tiszta és harmonikus egység jöjjön létre.
Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

Az előadás a Nordiska Strakosch Teaterförlaget ApS.,Copenhagen engedélye alapján kerül bemutatásra.