Emma Sargent – Tim Fearon: Társalgás
2014. december 01. / IM

Harmadik kötetéhez ért a Scolar remek sorozata, amely a hatékony verbális érvényesülést taglalja. Az érvelés helyes módjainak és az agresszió nélküli önérvényesítési képesség, vagyis az asszertivitás elsajátításának bemutatása után ezúttal a társalgás kerül terítékre.

Az alcím egyenesen azt ígéri, hogy a könyv magunkévá tétele után bármely helyzetben beszélgetni leszünk képesek, ami, valljuk be, nagyon szerencsés képesség lenne. Talán az sem véletlen, hogy olyan kevés ember akad, akinek ne volna olykor nehézsége a társas együttélés vonatkozásában.
Emma Sargent és Tim Fearon könyve talán nagyot is markol ilyesmi reményeket keltve. Ugyanakkor a szerzők nagyon becsületesen kezdik el feldolgozni a rázósabb társasági helyzeteket (családi vita, főnökkel való elbeszélgetés, nagyobb társaságban való érvényesülés), és sok megszívlelhető tanáccsal vértezik fel az olvasót. (No persze, gyakorlat teszi a mestert, ezért inkább begyakorlandó feladatokat találunk, semmint kész megoldásokat.) A kötet hátrányának érzem, hogy a szövegfolyam szép fokozatosan átcsúszik ismét csak az asszertivitás módszertanának megismertetésébe, és szem elől veszítjük a kellemes beszélgetés, társalgás ígéretét. Márpedig társalogni, kellemesen időt tölteni bármilyen szituációban közel sem ugyanaz, mint az autószerelőn sikeresen számon kérni a kudarcba fulladt javítás költségeit, vagy a főnökön követelni a túlóraelvárások csökkentését. A hatékony önérvényesítés fontos, sőt, kiemelkedően fontos dolog, de erről már a sorozat előző kötetében sokat megtudhattunk, itt pedig kicsit mást ígértek a szerzők. Annyi baj legyen persze, ebből is csak épülhetünk, ha esetleg élőben találkozom velük, sikeresen számon fogom kérni rajtuk az ő módszerükkel. Mert asszertivitás is van a világon!

Kritika (4)
Scolar Kiadó
206 oldal / 2950 Ft