Textúra 2014
2014. október 30. /

A tavaly megrendezett, nagy sikerű, Ganymed Goes Europe című nemzetközi színházi projekt mintájára a Szépművészeti Múzeum 2014 őszén egy önálló rendezvénysorozatot szervez, amelynek alapötlete,

hogy 10 elismert hazai író egy-egy, a múzeumban látható műalkotást kiválasztva, azt inspirációs forrásnak használva készít 10 új irodalmi művet. A szerzők ezen szövegeit rövid, 5-10 perces, egyszemélyes jelenetekké alakítva színészek adják elő a múzeum tereiben, az adott műalkotás előtt, 6 este során (premier: szeptember 25., további előadások: október 2., 21., november 11., 19., 25.). A jeleneteket a színészek rövid szünettel újra- és újrajátsszák, azaz a néző semmiről nem marad le, saját tempójában mozoghat szabadon az egyes színek között. A szöveg, a színészi előadás és a képzőművészeti alkotás találkozása olyan sokszínű összművészeti reflexiót eredményez, amely szokatlan, újszerű és izgalmas élményt jelent a múzeumban.
Az európai uniós pályázat keretében tavaly megvalósult műsor – amelyben egy nemzetközi együttműködés budapesti állomása voltunk Wroclaw és Bécs mellett – nagy sikert aratott itthon, estéről estére sok százan voltak kíváncsiak rá, sokan szerettek volna folytatást. A Szépművészeti Múzeum ezért 2014-ben már saját erőforrásból folytatja a sorozatot.
A produkció jeleneteinek rendezésére (10 irodalmi mű – 10 jelenet) Pelsőczy Rékát és Török Ferencet kérték fel. A felkért írók között van többek között Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Térey János és Jókai Anna is, a színészek között pedig Kováts Adél, Trokán Nóra, Rudolf Péter, Pindroch Csaba, Szabó-Kimmel Tamás.

Szépművészeti Múzeum
Jegyárak: 3800 Ft (teljes árú), 2800 Ft (diák, nyugdíjas).
Jegyek korlátozott számban kaphatók a múzeum pénztárában, illetve a www.jegymester.hu oldalon.