Az embereknek szükségük van hősökre
2014. november 06. / Kristóf Hajnalka

Május utolsó hétvégéjén négy telt házas előadáson mutatta be először Budapesten a Nemzeti Lovas Színház Koltay Gergely és Szűts István Honfoglalás című rockoperáját a Nemzeti Lovardában. Május 30-án, 31-én és június 1-jén több mint 3000 néző láthatta az Európában is

egyedülálló előadást a Tattersallban, a fedeles lo­var­dá­ban. Pintér Ti­bor­ral, a Nemzeti Lovas Színház igazgatójával beszélgettünk.

Gondolom, nem véletlen, hogy éppen a Honfoglalást mutatták be elő­ször Budapesten. A sokféle előadásuk közül miért erre a rockoperára esett a választás?
P. T.: Van ennek egy üzenetértéke, hiszen az általam vezetett lovas színház 2013 óta Nemzeti Lovas Színház néven működik, idén pedig ezzel a bemutatóval hont foglaltunk Budapesten, a Nemzeti Lo­var­dá­ban. Egyébként is kedvenc témám ez, hiszen a fiataloknak meg kell ismerniük gyökereinket, azt, hogy honnan jöttünk, hová tartozunk.

Hogyan fogadta a fővárosi közönség a lovas színház bemutatkozását? Különleges élmény a belvárosban lovas színházi előadást testközelből látni.
P. T.: Mind a négy telt házas előadást álló tapsvihar jutalmazta. Valóban van valami bája annak, hogy a villamossínek és a plázák között kulturális oázisként működik a Nemzeti Lovas Színház a Nemzeti Lo­var­dában.

A számos pesti színház közül miért válasszák a nézők a Nemzeti Lovas Színházat?
P. T.: Jómagam közel 100 musicalben és operettben szerepeltem színészként, de igazi euforikus sikert csak a lovas színházban éltem át. Azt gondolom, a lovas színház valóban felejthetetlen látványt nyújt, nem tud versenybe szállni vele a legpazarabb kőszínházi musical sem, hiszen a lovak és e csodálatos állatokat jól használó dramaturgia, valamint rendezés garancia a sikerre.

Túl a sikeres budapesti előadásokon újabb bemutatóra készülnek, de most egy másik helyszínt vá­lasz­tottak.
P. T.: Október 24–25-én a Hidász utcai Honvéd Lovardában adjuk elő a Mátyás, az igazságos című magyar rockoperánkat a Nemzeti Lovas Színház előadásában. A Nemzeti Lovardát ősztől felújítják, de addig sem tétlenkedhetünk, így bukkantunk rá a festői környezetben található Honvéd Lovardára, budai sportlovas élet fellegvárára.

Milyen adottságú a Honvéd Lovarda?
P. T.: A Rózsadomb alján, csodálatos környezetben fekvő, két fedeles lo­var­dá­val, egy nagy versenypályával, karámokkal, minőségi istállórendszerrel ellátott lovarda. Különleges üzenete van, hiszen Pasarét a nevét az ott állomásozó török hadseregekről és azok vezetőjéről kapta, így még történelmi összefüggés is akad a helyszín és a Mátyás, az igazságos című rockopera között.

2013-ban, amikor megalapította a Nemzeti Lovas Színházat, Bikalon a Reneszánsz Élményparkban óriási közönségsikert aratott a Mátyás, az igazságos című rockoperájuk. Mi a siker titka?
P. T.: A darab sikere egyszerűségében, bájában, tisztaságában rejlik. Az embereknek szükségük van hősökre és a hősök magyarázatot nem kívánó nemességére, egyszerűségére. A Nemzeti Lovas Színház ilyen hősöket kutatva mutatja be a magyar történelmet, ahol a férfi férfi a talpán, bár lóháton száguld, a nő szép és bájos, bár ő is lóháton száguld, az udvari bolond nem más, csak vicces, és a török szultán halála pedig nem másmilyen, mint szomorú és tanulságos. Ezeket az egyszerű, mesébe illő motívumokat használja a Nemzeti Lovas Színház drámaíró csapata. És lásd, a recept kiválóan működik!
Milyen üzenete lehet a ma élők számára Mátyás korának?
P. T.: Mátyás volt az utolsó olyan király, akinek uralkodása alatt Magyarország virágzott, a reneszánszát élte, amikor Európa tanult tőlünk, és nem mi esengtünk Európa kegyeiért.

Milyen látványelemek, színpadtechnikai ötletek színesítik az előadást?
P. T.: Önmagában a harminc ló már pazar látványelem, ezen kívül csodálatos díszlet, hang- és fénytechnika áll rendelkezésünkre, s az előadás nem szűkölködik akrobatikus, kaszkadőrök által végrehajtott lovas mutatványokban sem, melyek mint egy 4D-s mozi váltják ki hatásukat, sőt, bejön az ötödik D, a ló illata is!

Kik segítik nap mint nap a lovak felkészítésében, a színdarabok színpadra álmodásában?
P. T.: A Nemzeti Lovas Színháznak van egy komoly belovagló csapata, amelynek vezetője Horváth Heléna, többszörös díjugrató és díjlovagló bajnok, kiképző. Ezen kívül folyamatosan oktatjuk a lovas színészeket, így lassan saját magunknak is képezzük és idomítjuk a lovainkat, természetesen komoly kontroll mellett, továbbá nem titkolt szándékunk kurzust venni Dallos Gyula díjlovagló világbajnoktól.

Kiket láthat a közönség az októberi Mátyás előadásban?
P. T.: A főbb szerepekben Kaszás Gézát, Papadimitriu Athinát, Buch Tibort, Makrai Pált, Várfi Sándort és engem.

Azok, akik nem juthatnak el a budapesti előadásra, hol láthatják az országban a Nemzeti Lovas Színház produkcióit?
P. T.: Számos felkérésünk van határainkon belül és kívül is. Aki figyelemmel kíséri a Nemzeti Lovas Színház honlapját, láthatja, hogy hol játszunk. A jövő évi tervek között szerepel a magyar ménesbirtokokon való rendszeres fellépés, aminek előfutáraként Szilvásváradon augusztusban a Honfoglalás című rockoperát láthatta a közönség, ahol a jegyek három nap alatt elkeltek, ezzel is jelezve, hogy mekkora érdeklődés van vidéken is a Nemzeti Lovas Színház iránt.

Pintér Tibor színművészre, színházigazgatóra jellemző az állandó tervezés, a kreatív ötletelés, az álmodozás. Melyik álmát láthatja megvalósulni a lovas színház közönsége 2015-ben?
P. T.: Erről ilyenkor még nem szeretek beszélni, de már megszületett az ötlet, és ígérem, időben megtudja a közönség. Egyet elárulhatok, következő előadásunk a magyar mondák és mesék világából merít.