Brooklyn legdühösebb embere
2014. december 10. / Szalóky Bálint

Az élete végéig depresszióval és függőséggel küzdő, nagy múltú komikus, Robin Williams a vásznon sokszor bizonyította sokoldalúságát. A Jó reggelt, Vietnam! és a Mrs. Doubtfire sztárja a harsány vígjátékok mellett többször játszott komor, drámai szerepeket, e hazánkba csak jelentős

késéssel eljutó filmjének hangulata pedig félúton helyezkedik el víg­já­ték és dráma között.
A Mr. Baum című, 1997-es izraeli film amerikai feldolgozásában az állandóan morcos Henry (Williams) téves diagnózist kap egy feldühített doktornőtől (Mila Kunis), ezért úgy hiszi, mindössze 90 perce van hátra az életéből – ez idő alatt kell tehát elbúcsúznia mindenkitől, egyúttal jóvátennie félrecsúszott emberi kapcsolatait. Míg Henry sorra keresi fel ismerőseit és családtagjait, a doki Henry után rohan Brooklyn csúcsforgalmában, hogy helyrerakja a kórképet.
A ritkán rendező Phil Alden Robinson (Baseball álmok, A rettegés arénája) nem érzi az arányokat a két műfaj között, ráadásul a rövid játékidő ellenére a tempó is meg-megbicsaklik. Szerencsére ott van Williams, aki egy személyben menti a menthetőt, nem sok teret adva szintén neves kollégáinak. Ennek ellenére vagy éppen ezért, egyik utolsó filmje távol áll attól, hogy az immár lezárt életmű maradandó darabja legyen: ha Williams zsenijére szeretnénk emlékezni, inkább vegyük elő újra valamelyik bevált klasszikusát. Abban biztosan nem fogunk csalódni.

Brooklyn legdühösebb embere (16)
(The Angriest Man in Brooklyn)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Phil Alden Robinson
Főszereplők: Robin Williams, Mila Kunis, Peter Dinklage, Melissa Leo
83 perc
Forgalmazó: MTVA
Bemutató: 12. 11.