Merjünk nagyot álmodni
2015. február 04. /

A Diótörő Marikájának csudás-gazdag képzeletében ébredve indítjuk 2015 első havát. Még kicsit őrizzük a karácsony hangulatát a Szegedi Kortárs Balett gyermekmeséjével a Fesztivál Színház grandiózus színpadán. Jó kezdés egy olyan üzenettel neki indulni az évnek, hogy merjünk na­gyot álmodni.
Szép metaforája lesz 2015-nek, amikor a Nemzeti Táncszínház tör­té­ne­té­ben új fejezet kezdődik a Millenáris Teátrum átépítésével. Izgalmas új tereket, modern táncközpontot álmodunk, ahol az ország nagy ba­lett együttesei éppúgy megtalálják majd a számukra tökéletesen ala­kít­ha­tó tereket, mint a független szcéna vagy a pályája felépítő sza­ka­szában lévő fiatal koreográfusok.
A gyermekdarabok fontos részei a Nemzeti Táncszínház re­per­toár­jának. E hónapban a Diótörő mellett láthatják Csipkerózsika és A Tenkes kapitánya történetét a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház), Vuk kalandjait az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata és az Ami a szívedet nyomja című darabot a Duna Tánc­mű­hely előadásában.
Felnőtt közönségünk rögtön a Feledi Project Psyché című, izgalmas világú kortárs estjével merülhet el a tánc imádatában. Karácsonyi bér­le­tünk tulajdonosai pedig a Kecskemét City Balett és a Badora Dance Company Az Ötödik Évszak című előadását láthatják majd.
A nagy független együttesek közül a Bozsik Yvette Társulat táncolja ismét az Antigonét, a Bu­da­pest Tánc­szín­ház pedig a Boundless / Flabbergast produkcióját. A KET felújított előadásával, a Vándornaplókkal, Somi Panni formációja, a Sivasakti Kalánanda Táncszínház pedig Az idő ura premierjével várja az újdonságokra éhes táncrajongókat.
Repertoárunk oszlopos tagjai a nagy hagyományőrző táncegyüttesek. A Nemzeti Táncegyüttes nem csak gyermekelőadásokkal készül, táncolják a Napszédítő / Páva-variációk és a Sírnak a harangok… című darabjukat egyaránt. A Magyar Állami Népi Együttes egyik kultusz-darabja, a Naplegenda kerül színpadra januári programunkban, míg a Fitos Dezső Társulat A Magyar Faluval repíti vissza kulturális gyökereinkhez a néptánc rajongóit.
A show-tánc speciális világa ismét színpadunkra kerül a kategóriában világbajnok Botafogo Táncegyüttes Rouge című produkciójával. Ha már az izgalmaknál tartunk, Lakatos János előadás-sorozata, a Táncoló filmkockák ad bepillantást a tánctörténet egy-egy izgalmas szakaszába, kulisszatitkokkal, hát­tér­tör­té­nek­kel tárja közönsége elé mindazt, amit még csak nem is sejtettünk erről az izgalmas világról, a tánc­mű­vé­szetről.

Ertl Péter
A Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója



Az idő ura – Sivasakti Kalánanda Táncszínház

Az embert az idő fogalma már ősidők óta izgatta. Sok történetben az idő és a halál azonos fogalommá válik. Indiában ő Kála, az idő és a halál, aki mint egy komisz démon játszik az emberekkel. Meg­lec­kéz­te­té­sé­re, megzabolázására csak a legfelsőbb isteni erő képes: Siva. Szimbolikus mitológiai történet tehát az idő legyőzése. Kála azonban nem adja fel. Ezúttal szerelemisten formájában próbálja Siva erejét csök­ken­te­ni. Siva haragra gyúl, a harmadik szeméből ki­lö­vel­lő tűz elégeti a szerelem istenének testét, ám annak mesterkedése mégis eléri célját. Siva szerelmes lesz, megtalálja méltó női párját. Ereje ez által, ahelyett, hogy gyengülne, még inkább megnő. A férfi és női erő egysége helyre állítja a világ rendjét és egyensúlyát.
A zenét Lerch István szerezte. A díszlet és a kellék Oldal István, a jelmez Csekő Etelka munkája. A koreográfus Somi Panni.

Marczi Közösségi Tér
01. 27., 19h