Díjátadó – Magyar Teátrum Díjátadó Gála ötödik alkalommal
2015. március 15. /

Immár ötödik alkalommal gyűltek össze december 20-án a Magyar Teátrumi Társaság tag­szín­há­zainak képviselői Békéscsabán, a Jókai Színházban, hogy látványos gálaműsorral és díjátadóval ünnepeljék meg a színházi háttérszakmákat.

Egyazon este színészek, rendezők, Kossuth- és Jászai-díjasok a függöny mögött szolgálatot teljesítőknek adóznak tisztelettel, odafigyeléssel. Díjat kapnak a legkiválóbbak, akik nélkül sohasem valósulhatna meg az előadások végén érzett katarzis, a tapssal materializált színházi csoda.
Ebben az esztendőben a szakmai zsűri hat háttérdolgozónak ítélte oda az elismerést, akik nemcsak szakmailag, hanem színházszeretetükben, munkájuk iránti alázatukban is példamutató képviselői hi­va­tá­suk­nak. A jelölés két állami díjjal kitüntetett, neves művész javaslata, illetve az adott színház társulatának véleményét is megfogalmazó igazgató döntése alapján történhetett. A díjátadó gálaesten az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen léptek színpadra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei, valamint a Jókai Színház társulatának tagjai. A látványos, zenés, táncos show-műsorban részletek csendültek fel a színházak sikerprodukcióiból.
A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapította meg a Magyar Teátrum Díjat, amely a színházi hát­tér­szak­mák megbecsülésének kifejezésére hivatott. Az alapítók célja a színházi háttér- és kiszolgálószakmák, valamint az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakemberek erkölcsi és anyagi elismerése.
Maga a díj egy csapágyat formázó alkotás, melyről az első díjátadó gálán az elismerés kitalálója, a Magyar Teátrum színházi havilap főszerkesztője, Fekete Péter színházigazgató a következőket mondta: „Tekintsük úgy a háttérmunkásokat, mint egy-egy csapágygolyót, akik mint a forgószínpad csapágyában az igazi golyók egymáshoz érve forgatják, mozgatják a színház nagy gépezetét. Vegyünk egyet ezek közül a golyók közül, és egy estére fényesítsük meg, aranyozzuk be, helyezzük vissza a többi közé, és adjuk át díjként.”
Az idén Gnandt János, a Békéscsabai Jókai Színház festőtár-vezetője, Gulyás Szabó Gábor, a József Attila Színház hangtár-vezetője, Horváth Ilona, a kecskeméti Katona József Színház gazdasági vezetője, Imre József, a budapesti Játékszín színpadmestere, Kiss István, a Csiky Gergely Színház kelléktár-bútortár vezetője nyerte el a díjat, a nemzetiségi különdíjat pedig Werner József, a Cinka Panna Cigányszínház szcenikusa, díszlet- és látványtervezője kapta.
Most először került kiosztásra a Magyar Színháztechnikai Szövetség által az idén alapított, a szín­ház­tech­ni­ka nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál Életműdíj is, mely a magyarországi színházi élet területén dolgozó, meghatározó és kiemelkedő tevékenységet folytató műszaki személyiségek tevékenységének elismerésére hivatott. A díjat Schmidt János szcenikus, színpadtechnikai szakértő, okleveles gépészmérnök és igazságügyi szakértő vehette át.
Díjátadóként több színházigazgatót, neves színházi és közéleti személyiséget köszönthettünk a színpadon: díjat adott át Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős fő­osz­tály­ve­ze­tő­je, dr. Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztőségének vezetője, dr. Ráksi Katalin, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének ügyvezetője, Szűcsborus János, a Színpadtechnikai Szövetség elnöke, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára, Mihályi Gábor, a Táncművészeti Szövetség elnöke, Cseke Péter, a Katona József Színház igazgatója, Gergely László, a Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke, Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházak Igazgatói Egyesületének elnöke, Seregi Zoltán rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóhelyettese, Fodor Zsóka színművész, valamint az est díszvendége, Király Levente, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Érdemes művész.
A díjátadók között a díj támogatói is helyet kaptak: Rábay Péter, a Luminis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezérigazgatója, Barna János, a Színpad- és Emelőgéptechnika Gyártó és Szolgáltató Kft. ügy­ve­ze­tő igazgatója, Balogh Géza, az INTERTON Kft. ügyvezetője, Fazekas Tamás, a Zaj Rendszerház Kft. ügy­ve­ze­tő­je, Böröcz Gábor, a Lisys Project Kft. vezérigazgatója, Jerzsa Attila, a Pelyhe és Társa Kft. képviselője, valamint Szebeni Krisztina, a Jelmez Art Kft. munkatársa.
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a gálaestet rögzítette a közszolgálati média. A műsorvezetők Jegyes-Tóth Kriszta és Németh Kristóf voltak.

[kep3]
A díjazottak