Megtörtént, holott nem követtem el – Forgács Péter kiállítása
2015. Április 02. /

A cím Pilinszky János Merénylet című versét idézi, amely tömören, mégis sokatmondóan jeleníti meg a paradox bűnhődés megkettőződő, tehetetlen állapotát, ami Forgács Péter kiállításán is központi szerephez jut.
A galéria terei egy laboratóriumi installáció színhelyévé válnak, ahol egy pszichológiai folyamatot vizsgálhat meg a látogató mikroszkopikus közelségből. A művész munkáit privát fotók és szövegek kísérik, melyek egy közeli tragikus eseményre utalnak, amely meghatározta a művész kiállítás-koncepciójának radikális áta­la­ku­lá­sát. A műalkotásokon túl maga a folyamat is „kiállításra” kerül, a személyes anyagok által kialakított bensőséges térben végighaladva átélhetővé válik a folyamat, melyet a művész közeli barátja, Pierre Vanier öngyilkossága idézett elő.
A tárlat munkái három szálon futnak, három különböző narratívát fejtenek ki, melyek szövevényes össze­függésben állnak egymással. Az érzékeny szövegek és intim fotók fokozatosan tárják fel a traumatikus eseményt, vezetik feldolgozását vagy éppen annak lehetetlenségét. Az installáció fókuszában egy videó áll, melyet három szöveg kísér, ezzel többszintű olvasatát hozva létre a filmen látható eseménynek, absztrahálva annak jelentését.
[kep3]
Molnár Ani Galéria (VIII., Bródy Sándor u. 22.)
04. 10-ig