A jazz három királya a Zeneakadémián
2015. Április 02. /

Új triót alapított Snétberger Ferenc, melyben Anders Jormin bőgőzik és Joey Baron dobol, s az all-star csapat a budapesti közönségnek a Zeneakadémián mutatkozik be április 19-én. Nem véletlenül, hiszen a Salgótarjánból Berlinbe elszármazott gitárzsenit különösen szoros szálak

fűzik a Zeneakadémiához: 2013 decemberében itt ünnepelte pá­lya­fu­tá­sá­nak harmincadik jubileumát – éppoly felejthetetlen szólóesttel, mint amilyen alkalmával annak idején a Nagyteremben bemutatkozott –, és Balaton-felvidéki tehetségközpontjának diákjaival is a Liszt Ferenc téri zenepalota rendszeres vendégei.
A klasszikus zene, a roma hagyomány, a flamenco és a jazz ele­mei­ből táplálkozó, összetéveszthetetlen, bensőséges gitárjátékát ezúttal két hozzá hasonlóan sokszínű és elismert előadó kíséretével hall­hat­juk. A svéd bőgős, Anders Jormin a Göteborgi Egyetem tanára, és nem kisebb zenészek partnereként ismert, mint Tomasz Stanko, Norma Winstone, Bobo Stenson – Reflections című lemezükért a Svéd Grammyt is elnyerték –, vagy a szaxofonos Charles Lloyd, akinek a kvartettjével az 1990-es Debreceni Jazz Napokra is eljutott. A trió har­ma­dik tagja gyakoribb vendég Magyarországon. Joey Baront elsősorban John Zorn együtteséből is­mer­het­jük, de játszott Dizzy Gillespie-vel, Bill Frisell-lel, Steve Kuhnnal és John Scofielddel, sőt, David Bowie és Michael Jackson együtteseiben is dobolt, de a hazai jazz-színtér legjelentősebb fórumain is hallhattuk már. Évtizeddel ezelőtti budapesti szólókoncertje (!) kapcsán egy kritikus így jellemezte Snétbergerével sok szempontból nagyon is rokonítható játékát: „Nagyon sok rendkívüli dobos között azon néhány közé tartozik, akik egymagukban képesek a zene nagyságával, ünnepélyességével átszellemíteni a teret és a hallgatóságot.”
A három élő jazzlegenda új formációja a zeneakadémiai bemutatkozó koncert előtt Zalaegerszegen és Sopronban melegít, majd utána rögtön stúdióba vonul, hogy végleges formáját a budapesti közönség előtt elnyerő repertoárjukat hamarosan az ECM kiadónál lemezen is megjelentessék.

Zeneakadémia, Nagyterem
04. 19., 19.30h