A MÁV Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar
2015. Április 24. /

Május 21-én este a Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) többszörösen kü­lön­le­ges hangversenynek ad helyet.
A Filharmónia Magyarország Unikum bérletének koncertjén első alkalommal szólal meg „versenyhelyzetben” a felújított orgona, s máris a 20. század egyik legnépszerűbb szerzőjének,


Francis Poulenc-nek, a híres Hatok jeles tagjának g-moll or­go­na­ver­senyét játssza rajta Kovács Szilárd, a Pécsi Székesegyház virtuóz orgonistája. Az 1938-as, fantáziaszerű, nem formai, inkább tematikus kötöttségű, 77 éve páratlan népszerűségű darabban az orgonát vo­nós­ze­ne­kar és üstdobok kísérik.
Az est másik darabja, Gabriel Fauré Requiemje is rendhagyó. A szer­ző a szertartás szövegéből jelentős részeket kihagyott, cserébe a francia romantika legszebb dallamaival és harmóniáival töltötte meg a szoprán- és bariton-szólóra, vegyes karra, orgonára és zenekarra írott, nagyszabású, freskóhatású alkotást. A hangversenyen közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar – karigazgató Antal Mátyás. Vezényel: Vásáry Tamás.

Mátyás-templom
05. 21., 20h