Földönkívüliek a múzeumban
2015. június 24. /

A Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettára egy április végén indult kezdeményezés jegyében lehetőséget ad magángyűjtők és gyűjteményeik bemutatkozásának is.

Első vendégük Kereszty Zsolt építész, gépészmérnök, amatőr csil­la­gász és meteoritgyűjtő, aki 35 éve tagja a Magyar Csillagászati Egye­sü­letnek. Ő a Magyar Meteorit Gyűjtők Facebook-csoport elindítója, va­la­mint az egyetlen magyar tagja a Nemzetközi Meteoritgyűjtők Egye­sü­letének. Több mint húsz éve gyarapítja meteoritkollekcióját – ez mára 600-nál is több példányával hazánk legnagyobb meteoritikai magángyűjteményévé vált.
Ebből a gazdag anyagból maga a gyűjtő válogatta össze a kiállítást, amely a kollekció legérdekesebb és legritkább darabjait mutatja be. A látogatók régi, történelmi meteoritokat, magyar vonatkozású pél­dá­nyo­kat, a közelmúltban szenzációt keltő hullásokból származó kő­me­teo­ri­tokat, jellegzetes szöveti képet mutató vasmeteorit- és palla­sit­sze­leteket, holdi, marsi, vestai eredetű meteoritokat, illetve kisbolygók föl­di becsapódásakor keletkező tektiteket láthatnak a tárlaton, többek között a 2013. február 15-én lehullott, cseljabinszki kőmeteorit egy 99 grammos példányát.

Magyar Természettudományi Múzeum
06. 29-ig