Hazádnak rendületlenül
2015. június 24. /

Fejezetek a magyar romantika festészetéből alcímmel nyílt kiállítás még a tavasszal a KOGART tihanyi kiállítóhelyén, mely mintegy harminc alkotáson keresztül mutatja be a magyar romantika festészetének legjellemzőbb témáit és legjelentősebb hazai képviselőit. Nemcsak
Magyarországon, de Európa szinte minden más országában is a történelmi tárgyú képek jelentették a romantikus festészet legtöbbre értékelt vonulatát. A kiállításon a jól ismert képek között Székely Bertalan Eger várát védő hős asszonyait vagy Madarász Viktor Zrínyit és Frangepánt a bécsújhelyi börtönben ábrázoló festményével találkozhatnak a látogatók, melyek korukban éppúgy a nemzeti ellenállás jelképeivé váltak, mint II. Rákóczi Ferenc alakja Benczúr Gyula alkotásán.
A romantika időszakában vált önálló képtémává a tájkép is, melynek legjelentősebb képviselői – id. Markó Károly, Ligeti Antal, Telepy Károly – szintén szerepelnek a kiállításon. De látható az életképfestészet legjelentősebb művelőjének, Borsos Józsefnek egy ritkaságszámba menő képpárja is, vagy a népi zsánerképek között Sterio Károly pusztai jelenete, amelyen a gémeskút mellett álló lovas figurája a korszak legjelentősebb személyiségére, gróf Széchenyi Istvánra emlékeztet. A „legnagyobb magyar” alakja a művész színes litográfiáján is látható a tárlaton – a műlapként több tucat példányban megjelent grafika Széchenyi egyik legismertebb ábrázolásává vált a korszakban.
[kep3]
Tihany, KOGART Kiállítások
06. 28-ig