Új helyszínekkel bővül a VeszprémFest
2015. július 03. / Szepesi Krisztina

Mészáros Zoltán 12 évvel ezelőtt álmodta meg a VeszprémFestet, mert ahogyan ő fogalmazott, a Szentháromság téren állva, a Vár tövében úgy érezte, hiányzik neki valami. Akkor 2000 ember hiányzott, most azonban már sokkal nagyobb léptékben gondolkodik a fesztivál alapító-ügyvezető igazgatója, hiszen ezen a nyáron újabb helyszínek kapcsolódnak be a még színesebbé váló programsorozatba július 15–19. között.

Miért érezte szükségét a bővítésnek?
M. Z.: Célunk volt, hogy olyan rétegek számára is tudjunk zenei kínálatot nyújtani, amelyeket eddig nem tudtunk megszólítani. Ezért két újabb helyszínt nyitunk, ahol más léptékben, újabb műfajokkal bővülnek a programjaink. A Nagyszínpad 2000-2500 fős nézőtere eleve meghatározza azt, hogy nagy nemzetközi sztárokat hívjunk, emiatt pedig nagyon sok izgalmas, jó zenei produkció szorult ki eddig a fesztiválról, amire megoldást jelent az új, kisebb léptékű nézőtér, ahol nyitni tudunk sok, szintén nagyon jó zenész és zenekar felé.

Tavaly mondta, hogy 11 év alatt azt sikerült elérni, hogy nagyon sok vendég már második, harmadik alkalommal látogat vissza a fesztiválra, de a vendégek fele még mindig első alkalommal vesz részt a kon­cer­te­ken.
M. Z.: Évről évre nő azoknak a száma, akiknek a naptárában benne van a VeszprémFest, és ehhez igazítják a nyári terveiket. A tizenkettedik évben az lesz igazán izgalmas vállalkozás, hogy a nagyszínpadi programmal párhuzamosan több, más profilú produkciót is nyújtunk. Hogy a fesztivál tart-e már itt, erre a kérdésre fogjuk megkapni a választ. Vagyis kísérletezünk, de maga a helyszín is izgatott minket, hiszen a FestGardenre keresztelt Historia Kert egy nagyon megkapó, kedvelt pihenőhely, és éppúgy illeszkedik az autentikus, történelmi veszprémi helyek közé, mint ahogyan a Szentháromság tér a Veszprémi Várban és a kamaraléptékű Jezsuita Kolostor. A FestPresszó pedig az Eszpresszó nevű népszerű klubban lesz, ami tulajdonképpen egy zenés szórakozóhely. Ezen a helyszínen két estén kicsit afterparty jelleggel elektro-swinget adunk majd. A svéd Movits! és a román Moonlight Breakfast zenekarok zenélnek majd, ami kifejezetten a fiatalabbaknak szóló táncos szórakozás lesz. Ez is része annak, hogy kulturálisan szélesebb palettát mutassunk meg.

A Nagyszínpad pedig most is, mint mindig, nagy nevekkel van tele.
M. Z.: Emeli Sandé egy nagyon nagy R’n’B popsztár, akit onnan is ismerhetünk, hogy az Attraction nevű magyar tánccsoport az ő egyik dalára készült koreográfiájával jutott be a brit tehetségkutató verseny középdöntőjébe, de számos slágere lett világsiker az elmúlt években. Dee Dee Brigdewater pedig majdnem tíz éve egyszer lépett fel Magyarországon, ő egy háromszoros Grammy-díjas amerikai jazzénekesnő, aki Irwin Mayfield jazztrombitással és a New Orleans Jazz Orchestra kíséretével érkezik hozzánk. A Kool and the Ganget talán már nem kell bemutatni, 70-80 millió lemezeladással a hátuk mögött, a műfaj egyik legismertebb populáris zenekaraként. És eljön hozzánk az egykori Supertramp énekes-dalszerző-gitárosa, Roger Hodgson, aki még sosem járt Magyarországon, vagyis elmondhatom, hogy ebben az évben is különleges vendégeink lesznek.

És ebben az évben is megrendezik a Rozé, Rizling és Jazz Napokat.
M. Z.: Ez a fesztiválon belüli fesztivál főleg a jazz műfaját képviseli, és egy ingyenes rendezvény 30 borásszal és 30 koncerttel. Ezen az eseményen csak magyar fellépők vannak és több jazz-közeli műfaj is megszólal, így a Tátrai Bandtől a Mistery Gangen és Tóth Vera Funky ABBA produkcióján át Pribojszki Mátyás Blues Kvartettjéig nagyon széles a kínálat. Az egyik új helyszínünkön, a FestGardenben a jazz és világzene lesz a főszereplő, így Mike Stern, Didier Lockwood, Jack DeJohnette, Carmen Souza és Theo Pascal adnak majd izgalmas koncerteket.

Vannak további terveik a bővítésre?
M. Z.: Nagyjából belaktuk már Veszprémet, és ha minden színpadunk nézőtere megtelik, akkor el­mond­ha­tom, hogy elértük azt a mennyiséget, amit még át lehet látni, és a város is képes kezelni szállások tekintetében is. Inkább abban látom a megújulás lehetőségét, hogy mivel szabad kezünk van, minél sok­félébb programokat hozzunk el minél több műfajban.