Világok és virágok
2015. augusztus 10. / L. B.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója már hosszú évek óta egyik mozgatórugója a debreceni kulturális életnek. Többek közt neki is köszönhető az a pezsgés, amely a hajdú-bihari megyeközpontot jellemzi az utóbbi években. Az
egyre növekvő közönségigényt formálva és kiszolgálva mára sztárokat és izgalmas eseményeket felvonultató, egyhetes rendezvénysorozat lett például a Debreceni Virágkarnevál, de a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpad is egész nyáron át színes programokkal várja látogatóit.

Az első Virágkarnevált 1966-ban augusztus 20-án rendezték meg. Azó­ta Európa egyik legismertebb ünnepévé nőtte ki magát a Debreceni Virágkarnevál. Az évek teltek, a programok hosszabbak, a helyszínek változatosabbak lettek, a hangulat pedig egyre fiatalosabbá vált! Ho­gyan lehet ezt elérni?
B. E.: Az utóbbi évek kitartó munkájának köszönhetően valóban egyre nagyobb híre van a világban a színpompás fesztiválnak. Ma már nem­csak a debreceniek örülnek az egyhetes programsorozatnak, hanem Európából, sőt, a tengerentúlról is érkeznek vendégek. Az augusztus 15-én kezdődő, vagyis Nagyboldogasszony napjától tartó és au­gusz­tus 22-én záruló karneváli héten több tízezer turista élvezi városunk vendégszeretetét. Kevesen tudják, hogy Debrecen leg­emb­le­ma­ti­kusabb rendezvénye egészen a századfordulóig vezethető vissza. Látványos virágkorzót először 1905-ben rendeztek a város főutcáján, hogy a bevételt jótékonysági célra, egy mentőkocsi vásárlására fordítsák.

Nem csupán a rendezvény lett egyhetes, hanem új virágkarneváli helyszínek is megjelentek a városban.
B. E.: Büszkén mondhatom, hogy nagyon sok olyan ismerősöm van, aki kisebb-nagyobb szünet után városunkba látogat, és nem ismer rá Debrecenre! Természetes, hogy az utóbbi évek intenzív vá­ros­fej­lesz­tése a virágkarneváli helyszínek bővülésében is visszaköszön. A hagyományos Kossuth téri programok mellett a város számos új rendezvényterén zajlanak majd a programok: a Békás-tó környékén, a Ködszínháznál, az Ady parkban és a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. És lesznek programok a Kölcsey Központban, a Déri Múzeumban, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban és a város más kulturális intézményeiben is.
Az ingyenes kísérőprogramok augusztus 15–22. között kellemes kikapcsolódást biztosítanak mindenkinek – városlakóknak, turistáknak egyaránt –, akár a belvárosban, akár a Nagyerdőn tervezik eltölteni szabad perceiket, óráikat.

Ajánlana néhányat közülük?
B. E.: Augusztus 15-én a Kölcsey Központban nagy volumenű virágkiállítással kezdünk. A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Pannonia All Stars Orchestra koncertjét követően a későbbiekben fellép a Tátrai Band és Demjén Ferenc is, továbbá a Debreceni Helyőrségi Zenekar is ünnepi koncertműsorral készül. Idén újra megtartjuk a Galiba Gyermekfesztivált is, amely már negyedik éve népszerű kísérőrendezvénye a Virágkarneválnak: a belvárosban közel 60 civil szervezet vagy gyermekcsoport vonul fel virágokkal díszített mini kompozíciókkal. A táncegyüttesek többek közt Paraguayból, Ciprusról, Olaszországból, Cseh­or­szág­ból, Lengyelországból és határon túli magyar területekről érkeznek. Berecz András mesemondó estje is látható lesz, illetve bemutatjuk a Somnakaj gipsy musicalt neves művészek főszereplésével. Ennek kiegészítő programja délután a Nagyerdei Szabadtéri Színpad rendezvényterén a „Színezd át!” családi nap, mely egy érzékenyítő program játszóházzal és különböző gyermekprogramokkal. Az egész napos 20-i virágkarneváli kavalkádot és felvonulást követően, augusztus 21-én is várjuk a közönséget a Frank Sinatra – A hang című előadással, mely az ExperiDance Production és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója. A Békás-tó környezetében egész héten, három színpadon különféle tematikájú programokat kínálunk: a Lurkó Ligetben bábelőadásokat, az Értékszigeten a Hajdú-Bihar megye helyi értéktáraiban szereplő kincseket mutatjuk be, a Cseh Sörkertben pedig a világ legjobb kézműves sörei kóstolhatók.
A gazdag programkínálat mellett - ahogy Ön is említette – segíti a ráhangolódást az új helyszín, a Nagyerdei Parkerdő és Szabadtéri Színpad. Megszerették a debreceniek a régi-új szabadtérijüket?
B. E.: Úgy gondolom, hogy régi vágya teljesült ezzel a debreceni közönségnek. A tavaly megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadon ebben az évadban negyven előadást tartunk, ami hatalmas vállalkozás. Augusztus 6–9. között a Békás-tó partján 33 jazz-zenekar és félszáz kiváló, hazai borászat részvételével rendezzük meg a Debreceni Bor- és Jazznapokat.

Ezek szerint a debreceni és a vonzáskörzetben élő lakosság részéről nagy az igény az ilyen jellegű kulturális rendezvényekre.
B. E.: Sokéves tapasztalattal a hátam mögött – ebben a kollégaim munkája, szakértelme is elvitathatatlan – kijelenthetem, hogy Debrecenben a sikeres programok mögött mindig ott munkálkodik a szakma szeretete és az összefogás más kulturális intézményekkel. Elmondhatom, csak úgy tudnak évről évre megélni ezek a rendezvények, és a látogatók érdeklődését csak úgy tudjuk fenntartani, ha nincs megalkuvás, és mindig törekszünk a magas szakmai színvonalra és az innovációra. Jó példa erre a virágkarnevál, amely bár fél évszázados múltra tekint vissza, mégis folyamatosan fejlődik. A virágkocsik negyven éve óriási figurális virágszobrokat ábrázolnak, ám idén az egyik kocsi készítői ebben a kör­nye­zet­ben már a dróntechnikát is alkalmazzák. Vagyis megtartjuk a jó hagyományokat és hozzátesszük az újat.

Ezért került be egy focistadion is a virágkarneváli helyszínek közé?
B. E.: A Nagyerdei Stadion tavaly új szintjére emelte a karneváli hangulatot. Miközben megőrizte a virágkocsik esti felvonulásának miliőjét, soha nem látott módon mutatkozott be 1500 fellépő az arénában. A vadonatúj karneváli helyszínre a debreceniek is igent mondtak és a 20 000 férőhelyes stadion megtelt. Augusztus 20-án a káprázatos program 2015-ben még nagyobb létszámban folytatódik, mely a színpompás virágkocsik felvonulásán túl – a 360°-os műsorszerkesztésnek köszönhetően – minden oldaláról látványossá teszi a hazai és külföldi sztárvendégek produkcióját. A virágkocsi-parádé mellett mintegy 2000 fellépő, külföldi és hazai táncos közreműködésével, az Új Lovas Színház művészei és sztárfellépők töltik meg a teljes játékteret. Fellép többek között A dal idei nyertese, Boggie, illetve Debrecen kedvenc mesemondója, Berecz András. A látványos, kétórás gálaműsort a nemzetközi popélet közkedvelt előadója, Dr Alban 20 perces koncertje zárja. Világokat és virágokat láthatnak a nézők, kényelmesen, kulturált módon és mégis fantasztikus hangulatban.