Nem csak jódlizás és Mozart-kugli!
2015. augusztus 10. /

Fesztiválozni nem csak nyáron, és nem csak valamelyik hűs tó partján lehet. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája ősszel újra megrendezi a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált, hogy egy újabb izgalmas ország kultúráját vigye közel a magyar közönséghez. A fókuszban ezúttal Ausztria lesz.
„Az osztrák kultúra rendkívül gazdag, ez nem csak bőrnadrág, jódlizás és Mozart-kugli” – mondja Fischer Iván. Hogy miért fontos ez a kijelentés? Mert a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája szeptember 11. és 16. között újra megrendezi a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált, ahol ezúttal minden Ausztriáról és az osztrák kultúra finomságairól szól majd.
Csehország és Németország után ez a harmadik ország, amelynek kulturális értékeit úgy ismerheti meg a közönség, ahogy korábban sosem, ehhez pedig még az országot sem kell elhagyni. „Ausztria nekem nagyon kedves, mert ott tanultam, egy picit ezért osztrák is vagyok, úgyhogy ez egy nagyon nagy év” – mesél személyes él­mé­nyei­ről a világhírű karmester.
Az őszindító fesztivál célja, hogy az európai nemzetek megismerjék egymás értékeit, ezáltal pedig közelebb kerüljenek egymáshoz. Ahogy Stefan Englert, a Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója meg­fo­gal­maz­za: „Megpróbáljuk zenével összekötni az embereket, hidat képezve ezzel Európa-szerte. Sokan úgy gondolják, hogy a kontinens túl he­te­ro­gén ahhoz, hogy össze lehessen kapcsolni. Mi viszont pont az ellenkezőjét gondoljuk: Európa pont a heterogenitása miatt különleges és egyedülálló. A zene már a középkor óta – a művészetekkel és az oktatással együtt – kapocs emberek és nemzetek között.”
Fischer Iván, a fesztivál művészeti vezetője olyan zeneszerzőket válogatott a programba, mint Hugo Wolf és Gustav Mahler. Emellett, immár hagyományosan, az osztrák zene barokk és kortárs képviselőinek szerzeményei is színesítik a kínálatot.
A fesztivál könnyűzenei programjában 2015-ben a Soap & Skin with Ensemble, a Wolfgang Muthspiel Trio, a Wüdaramusi, a Federspiel és Madame Baheux szerepelnek.
A muzsika mellett a tánc és az irodalom ezúttal is fontos szerephez jut. Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt közös táncelőadása Kokoschka babája címmel Alfonso Cruz regényét eleveníti meg, a Literárium irodalmi sorozat keretében pedig a nagy hatású osztrák író, Thomas Bernhard életművével ismerkedhet meg a közönség.
„Bécs Európában mindig is hidat képezett Kelet és Nyugat, illetve Észak és Dél között, és ez Budapestre is igaz. Magyarországon mi most szeretnénk felhívni a figyelmet a régi kapcsolatra és egyúttal gon­dos­kod­ni arról, hogy új kapcsolatok szülessenek” – erről szól Stefan Englert szerint ez az egy hét. Tartsanak velünk!