Abszolút szépség
2015. augusztus 27. /

A szentpétervári új akadémizmus a kilencvenes évek elején kapott szárnyra a nonkonformista orosz filozófus, képzőművész és teoretikus, Timur Novikov szellemi irányítása alatt. Míg a nyolcvanas években Novikov és „új művészei” az alternatív rock, a film és a színház területén

tevékenykedtek, az 1989-ben megalapított Új Művészeti Akadémia a szépség fogalmát rehabilitálva a klasszicizmus és a historizmus esz­té­tikai értékeihez, történeti formáihoz tért vissza, az érzékiség és a hedonizmus bűvöletében. Az önszerveződő művészeti akadémia ha­ma­ro­san az orosz és a nemzetközi művészeti élet egyik fontos talál­ko­zó­he­lye, valamint az új, szabad szellemű Oroszország egyik szim­bó­luma lett.
A 2002-ben elhunyt Novikov szellemi örökségét hordozó mai új akadémisták friss műveikben tovább folytatják a művészi szép, a klasszicizmus fogalmának vizsgálatát, mely ártatlanságát elvesztve a 20. században nemegyszer a totalitárius rendszerek szolgálatába állt. A jekatyerinburgi Ural Vision Galéria közreműködésével összeállított kiállítás teljes áttekintést ad az orosz képzőművészet ezen jelentős, ellentmondásoktól sem mentes irányzatáról.

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
09. 13-ig