Lepel/Kódfejtés – Reigl Judit kiállítása
2015. augusztus 28. /

Reigl Judit már több mint hét évtizede ünnepelt művész New Yorkban, Párizsban és a világ más pezsgő képzőművészeti központjaiban. Bár már itthon is kezdik felfedezni a művészetét, is­mert­sé­ge Magyarországon még mindig elmarad a nemzetközitől.
Már 92 esztendős, Párizsban él, és alkot – ő a legmagasabb ázsiójú élő magyar kortárs képzőművésznő. A legmodernebb festő, aki számára az absztrakt és a figuratív mindig egy és ugyanaz volt.
Az egri Kepes Központban bemutatott, 1973-as Lepel/Kódfejtés (Drap, décodage) sorozata szándékosan egyszerre mindkettő. Reigl monumentális, 320 x 240 cm-es, ugyanakkor légies művekben – amelyek nem teljesen festmények, de nem is teljesen nyomatok – rögzítette a mozgás folyamatát, lenyomatot készítve az épp akkor abbahagyott Ember-sorozat utolsó két tucat vásznáról. Könnyű lepellel letakarta a vastagon festett figurákat, és az így keletkezett egyenetlen felületre pontosan adagolt híg temperát vitt fel. Csak később vette észre, hogy Cézanne Fürdőzők és Montagne Sainte-Victoire című képeinek visszafogott színskáláját használta, és a lepleknek ugyanolyan meggörbült dimenziót adott.
[kep3]
Eger, Kepes Központ
09. 15-ig