A nagyvad
2015. október 07. / Gulya István

Sztárok két esetben szoktak ismeretlen rendező második művében szerepet vállalni: ha kikoptak a forgalomból, és kell a pénz, vagy mert a rendező elsőre nagyot dobott. A finn Jalmari Helander az utóbbiak közé tartozik,

az öccsével, Juusóval (The Helander Brothers néven) közösen írt Rare Exports: A Christmas Tale című télapós horror-abszurdja felkeltette a nézők figyelmét. Karcosan vicces és szórakoztató darabjuk után bátran gondolhatta Samuel L. Jackson is, hogy elvállalhatja A nagyvad főszerepét, egy kellemesen eszement akciómarhaságot remélve.
Azt nem tudjuk, hogy ő csalódott-e a végeredmény láttán, de azt tud­juk, hogy a néző igen. Pedig olyan ígéretesen indul. A Helsinkibe repülő amerikai elnök (Jackson) különgépét lelövik, a men­tő­kap­szu­lá­já­val a finn hegyvidéki erdőségben landoló nagyembert egy 13 éves vadászaspiráns-legény, Oskari (Onni Tommila) veszi a pártfogásába. Kettejükre az elnök áruló testőre (Ray Stevenson) és megbízója, a ter­roris­ta­ve­zér Hazar (Mehmet Kurtulus) vadászik. Jalmari Helander el­bá­tor­ta­la­no­dott. Amerikai-angol hírességeihez – Jackson és Stevenson mellett Felicity Huffman, Ted Levine és Jim Broadbent – nem mert hozzányúlni, egy-két jól bevált alapmimikával felmondják a mondatokat, az akciójelenetek esetlenek, koreografálatlanok, és gyakorta bántóan ügyetlenek a dialógusok. Nem szándékoltan bugyuták, rosszul vannak megírva. És mellőzik a groteszk poénokat – holott ide nagyon kelletek volna. A hegyek légi kamerázása igényes (ám sokat látott), a közeli vagy a belsőkben (különösen az amerikai vészhelyzeti központban) rögzített képek kínosan igénytelenek, akárha egy alsó kategóriás tévéfilm felvételeit néznénk. Azt várnánk, a film brutális tempóban és akár oltári túlzásokkal operálva, szédítő tempóban akciózik, de nem, a nyíl nem veszi fel a versenyt a golyószóróval, a kamasz fiú nem válik azzá a tökös sehol-vidéki hőssé, amit egyébként sugallna a film. Onni Tommila inkább csak keménykedve néz, de egyformán, meggyőződés nélkül. Lehet, bennünk van a hiba, de arra számítottunk, hogy itt a Fehér pokol karizmája és nyersessége találkozik a Trancsírák túlhajtott ökörségével.
A nagyvadnak megvolt a lehetősége, hogy bömbölő grizzly legyen, helyette maszatoló mosómedve lett. Helander ez most elpuskázta.
DVD
ADS Service
Kritika (2)