Cilinder és lokni
2015. október 08. /

Egy témában két kiállítás is nyílt a nyáron a balatonfüredi Vaszay Galériában. A Cilinder és lokni osztrák biedermeier képeket mutat be a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből, A biedermeier Magyarországon című válogatás pedig a Fővárosi Képtárnak köszönhetően idézi meg a 19. század első felének művészetét, lakáskultúráját, irodalmát.

A Szépművészeti Múzeum anyaga osztrák biedermeier képek közül válogat – az 1800-as évek elején a térség politikai, kulturális és művészeti központja Bécs volt. A városban kiemelkedő technikai felkészültségű festők sora jelentkezett az új polgári réteg igényeinek kielégítésére. A tárlat Friedrich von Amerling, Johann Nepomuk Ender, Franz Eybl, Friedrich Gauermann, August von Pettenkofen, Johann Baptist Reiter és Ferdinand Georg Waldmüller festményeire épül.
A Fővárosi Képtár kiállítása főként a korszak portréfestményeiből szemezget. Ebben az időszakban a császárváros közelsége és a hazai művészoktatás hiánya miatt festőink jelentős része a bécsi Akadémián képezte magát. Ugyanakkor 1815–1849 között korábban nem tapasztalt fellendülésnek indult a hazai képzőművészeti élet is. 1846-ban a velencei származású Marastoni Jakab Pesten megindította rövid életű festészeti magániskoláját, 1840-től kezdve pedig a Pesti Műegylet rendszeresen szervezett kiállításokat. A képzőművészeti nyilvánosság megteremtése inspirálóan hatott a vásárlóközönségre, az arisztokrácia mellett a városi polgárság is a képzőművészet megrendelőinek körébe lépett, ami különösen a portréfestészet virágzását vonta magával.

Balatonfüred, Vaszary Villa
12. 31-ig