Victoria
2015. október 08. / Szalóky Bálint

Ebbe a női névbe, úgy tűnik, szerelmes a filmvilág: tavaly a Viktória - A zürichi expressz című darabban egy magyar prostituált útját követhettük nyomon, de Viktoria címmel futott az a bolgár film – egy köldök nélküli lány története – is, amely a Titanic fődíját nyerte.

2015-ben pedig már egy újabb Viktóriát köszönthetünk: az idén meglehetősen harmatos felhozatallal bíró Berlini Filmfesztivál német filmekben mindig felülreprezentált kínálatának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó hazai alkotása volt a Victoria című, közel két és fél órás bűnügyi történet, amelyben vágás nélkül követhetünk egyetlen éjszaka pár bűnözőt.
Sajnos azonban a Victoria minden truvája kimerül ebben az in­for­má­cióban. A vizuálisan ügyes, de többször látott megoldás ellenére a filmnek igazából csak az első órája érdekes – furcsamód éppen a végletekig nyújtott expozíció, hiszen a berlini diszkóban sodródó lány őrült éjszakája ekkor még reménnyel kecsegtet. Azonban az ese­mé­nyek váratlan fordulatot vesznek, és egy másodvonalbeli akciófilm (még inkább: egy videojáték) szereplői között találjuk magunkat, a végletekig túljátszott színészi alakításokkal és legalább ennyire túlpörgetett, irreális fordulatokkal – ezek közé tartozik egy rögtönzött bankrablás, a városon átívelő menekülés a rendőrök elől, végezetül pedig egy lakótelepi leszámolás. A játékidő ezzel együtt indokolatlanul kúszik a két és fél óra felé, végérvényesen megfosztva a nézőt a „könnyed esti szórakozás” lehetőségétől.

Victoria (16)
Német, feliratos film
Rendező: Sebastian Schipper
Főszereplők: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit
140 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Bemutató: 10. 08.