Alvilági nagyágyúk
2015. október 22. / Szalóky Bálint

Gengszternek lenni semmiképp sem hőstörténet, ám a filmvilág hamar fantáziát látott a bűn­szer­ve­ze­tek már életükben vagy csak haláluk után legendássá vált irányítóiban. Az október 8-án mo­zik­ba kerülő Legenda című film a hatvanas évekbeli londoni alvilág urainak, a Kray testvéreknek állít emléket. Jó apropó, hogy áttekintsük a Hollywood által is kedvelt bűnös legendákat.

A Kray testvérek
Ronnie és Reggie, a két iker az ’50-es és ’60-as évek Kelet-Lon­don­já­nak rettegett bűnözői voltak, akik semmitől sem riadtak vissza – a fegy­ve­res rablás volt a specialitásuk, de night klub tulajdonosként is messzi ért a kezük, ismerték a legnagyobb sztárokat és politikusokat. Bár kel­lő­képp hírhedtek voltak, először 1990-ban készült róluk egy – nem túl sikeres – angol film (A Kray fivérek – rendezte: Peter Medak).
A Legenda című, új életrajzi moziban, melynek rendezője a for­ga­tó­könyvíróként Oscar-díjas Brian Helgeland, Tom Hardy alakítja Ronnie-t és Reggie-t is.


Dutch Schultz
Az amerikai alkoholtilalom idején tevékenyen kivette részét a szeszcsempészetben és az elsősorban a szegények körében népszerű, illegális lottóban, majd gengszterekhez méltó halált halt: szembeszegült a maffiával, ezért kegyetlenül lemészárolták a főhadiszállásául szolgáló szállodában, testőreivel és könyvelőjével egyetemben. Különböző filmes megjelenései közül talán a legemlékezetesebb alakítást Dustin Hoffman nyújtotta – ő öntötte betonba Bruce Willis lábát az E. L. Doctorow regényéből készült Billy Bathgate-ben. A futottak még kategóriában játszotta Tim Roth (Gengszter), Lance Henriksen (Az alvilág hálójában) és James Remar (Gengszterek klubja) is eljátszotta Schultzot.

Carlo Gambino, alias Don Carlo
A Gambino család fejeként hosszú életet élt, köszönhetően annak, hogy ügyeit szerette diszkréten kezelni. Amikor adócsalásért elítélték, megúszta egy felfüggesztettel: a saját ágyában, bőven hetven felett halt meg, miután a pap feladta neki az utolsó kenetet. Tulajdonképpen az ő élete ihlette Mario Puzót A Keresztapa megírására, idén nyáron pedig egy tévésorozatban idézték meg az emlékét (The Making of the Mob: New York). Reméljük, egyszer hozzánk is eljut.

Jacques Mesrine
Listánkon kevés az európai gazfickó, már csak ezért is különleges helyet foglal el a francia Jacques Mesrine története: bank- és emberrablások sorozatával igazán kalandos élete volt, a média imádta, a békés életű polgárok rettegtek tőle. Még a börtönből is megszökött és bosszúból megpróbálta foglyul ejteni az őt elítélő bírót. Először 1984-ben készült róla film, de ennél ismertebb nálunk Jean-Francois Richet rendezésében a kétrészes Halálos közellenség, melyben Vincent Cassel alakítja nagy átéléssel.

Al Capone
A legnagyobb legenda, akinek élete legalább annyira ismert, mint a róla készült filmek. Játszotta például Robert De Niro (Aki legyőzte Al Caponét), Ben Gazzara (Capone), Rod Steiger (Al Capone), Jason Robards (The St. Valentine’s Day Massacre), a másodvonalból pedig Eric Roberts (Az elveszett Capone) és F. Murray Abraham (Dillinger és Capone). Felemelkedését legutóbb tévésorozatban kísérhettük nyomon: a Gengszterkorzóban zöldfülűként kezdi karrierjét (Stephen Graham alakításában), hogy aztán egyre feljebb kússzon a ranglétrán.

[kep3]

Bugsy Siegel
Tettestársával, Meyer Lanskyval ő virágoztatta fel Las Vegast, miután a szeszcsempészetből jól megszedte magát, és a jövőt inkább a szerencsejátékban látta. Sergio Leone klasszikusa, a Volt egyszer egy Amerika javarészt az ő életén alapul, a Warren Beattyvel készült Bugsyban pedig már nevesítve van. A Fogd a nőt és fuss!-ban Armand Assante játssza, a tévésorozatok közül a már említett Gengszterkorzó és a The Making of the Mob: New York mellett a Frank Darabont-féle Mob Cityben jelent meg Edward Burns alakításában.

John Dillinger
Listánk egyik legveszélyesebbike 24 bankot és 4 rendőrőrsöt rabolt ki illusztris pályafutása során. A börtönből kétszer szökött meg és mindössze 31 éves volt, amikor egy lövöldözésben életét vesztette. John Milius 1973-as filmjében, a Dillingerben Warren Oates alakította, 1995-ben pedig Martin Sheen a Dillinger és Caponéban. 2009-es Közellenségekben Johnny Depp formálta meg, akire sem korban, sem külsőségekben nem igazán passzolt a karakter.
Lucky Luciano
A sebhelyes arcú gazembert a szervezett bűnözés egyik atyjának tartják, mivel ő alapította az első amerikai maffiát. A sors fintora, hogy nem valamilyen mészárlásban vesztette életét, hanem 64 évesen szívrohamban halt meg, éppen akkor, amikor az életéről tervezett filmmel kapcsolatos megbeszélésre igyekezett. A Billy Bathgate-ben Stanley Tucci, a Gengszterben Andy Garcia alakította, de karaktere feltűnt a már ugyancsak említett Bugsyban és a Gengszterek klubjában is. A nagy tévedések közé sorolható az 1991-es Négykezes géppisztolyra Christian Slaterrel.

Arnold Rothstein
A New York-i zsidó maffia feje korszakának meghatározó üzletembere volt, aki éles eszének köszönhetően megtalálta az utat ahhoz, hogy a szerencsejátékba és a versenysportokba is bele tudjon folyni – mivel azonban az előbbi iránti függőségét nem tudta leküzdeni, tetemes tartozást halmozott fel. A Négykezes géppisztolyra című filmben F. Murray Abraham alakította, filmes feltűnése mégis a tévéképernyőhöz köthető: a Gengszterkorzóban Michael Stuhlbarg játszotta remekül.

Griselda Blanco
A ’70-es és ’80-as évek miami drogpiacának rettegett nagyasszonya az egyetlen nő az itt felsoroltak között, és nem véletlenül érdemelte ki a Fekete özvegy és a Kokain keresztanya kitüntető titulusokat. Vesztét saját kapzsisága okozta: megpróbált túljárni a kartell eszén, amely vérdíjat tűzött ki a fejére. Hiába bujkált, egy motoros bérgyilkos pár évvel ezelőtt levadászta. Az életéről szóló film forgatása hamarosan kezdődik Catherine Zeta-Jones főszereplésével.