Elismeréseket kapott a Fonó
2015. november 14. /

Szeptembertől decemberig ünnepel a Fonó20 sorozattal a Budai Zeneház, amely a születésnapra több elismerést kapott: beválasztották a Prima Primissima jelöltek közé Népművészet és Közművelődés kategóriában, kiadóként ismét felkerült a

WOMEX Top Label – legjobb húsz világzenei kiadót tartalmazó – listájára (egyetlenként az egész kelet-közép-európai régióból), és a Magyar Brands is elismerésben részesítette a Fonó márkát. Mindezek persze azoknak a művészeknek és zenéknek szólnak elsősorban, akik/amelyek a ház falain belül és a korongokon megszólalnak. Ezekből a „legjobbakból” válogat most a Fonó, az ünnepi Fonó20 sorozatban szándékosan egyedi párosításokat hozva létre.
Az Apák és fiúk gondolatra fűzve lép fel együtt igazi kuriózumként a legendás Muzsikás együttes és a következő generáció képviselője, a Fonóban gyakran muzsikáló Buda Folk Band. Egy másik estén Ferenczi György és a Rackajam remek fúziós zenekara fúzióra lép Pál István „Szalonna” népzenész-prímással és bandájával, és csodákat művelnek a színpadon. A Czimbalmos nap vendége lesz Marius Preda, a világ legjobb jazzcimbalmosa Hollandiából, de itt lesz Herencsár Viktória, Balogh Kálmán és Lukács Miklós is, akik szólóban bűvölik majd el a közönséget, akárcsak olyan nagyszerű zenekarok cimbalmosai, mint Lisztes Jenő (Roby Lakatos zenekara), Csurkulya József (Besh o droM) vagy Unger Balázs (Cimbaliband). A legendás Szászcsávási zenekar együtt lép fel a világszerte szintén ismert Parno Graszttal, így a szászcsávási és a paszabi cigányzenészek elképesztő muzsikáját együtt élvezhetjük, ami felejthetetlen élmény és még nagyobb mulatság lesz.
Nem maradhat ki a programból a Tükrös zenekar, hiszen ők már-már etalon a táncházmozgalomban: az autentikus népzene előadói eszközeivel kívánnak korszerű zenei élményt nyújtani, és meggyőződésük szerint ma is elő lehet csalni ebből a muzsikából azt az életerőt, ami hajdan a fiatalokat éltette. A sorozat egyik csúcspontja a világ talán legismertebb torokénekes csapata, a tuvai Huun Huur Tu koncertje lesz. Az együttes tagjai elhivatott ápolói, előadói a hagyományos tuvai torokének stílusnak, mely során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat. Az együttes 1992-ben alakult Oroszország autonóm köztársaságában, Tuvában, azóta bejárta a világot, és meghívást kap a legnagyobb fesztiválokra. Öröm, hogy a Fonó meghívására most Budapesten is hallhatjuk őket november 29-én.