A szerdai gyerek
2015. december 10. / Sz. B.

Bár a magyar film 2015-ben kétségkívül Nemes Jeles László filmjéről, a Saul fiáról szól, azért idén egy másik hazai elsőfilm is szép fesztiválsikereket könyvelhetett el: a korábban szintén kisfilmeket készítő Horváth Lili Karlovy Vary-i fődíja után novemberben a cottbusi filmfesztiválon
nyerte el a legjobb rendezés díját. Horváth Lili Nemes Jeleshez hasonlóan nem éppen könnyed témát választott magának. A szerdai gyerek hősnője az állami gondozásban nevelkedett, hirtelen haragú, 19 éves Maja (Vecsei Kinga), aki mostanra megtanulta, hogy senkiben sem bízhat. Környezete – köztük négyéves gyermekének apja – folyton visszarántja, pedig Maja csak arra vágyik, hogy megnyitva mosodáját végre talpra álljon, és megszerezze kisfia felügyeleti jogát. Terve megvalósításában segítségére lehet egy idősebb férfi (Thuróczy Szabolcs), aki iránt hamarosan kialakul az a bizalom, amiben Maja korábban hitt.
Horváth filmje visszarántja a nézőt a ’80-as, ’90-es évek magyar szociodrámáinak világába, és sajnos ezt nem feltétlenül pozitív értelemben teszi. A szerdai gyerek tökéletes tévéfilm lenne, vizuális sekélyessége és a valódi feszültség hiánya azonban a nagyvásznon hatványozottan érvényesül. Mint ahogy a színészi alakítások is változó színvonalúak: Thuróczy Szabolcs profi természetessége mellett a fiatalok – és főleg a főszerepet alakító Vecsei Kinga – játéka hamiskásan hat, ami különösen problematikus olyan karakterek esetében, akik a néző számára eleve nehezen kedvelhetők. A szerdai gyerek gyerekbetegségei ettől még megbocsáthatók, és összességében minden kiszámíthatóságával együtt korrekt elsőfilm kerekedik belőle.

A szerdai gyerek
Magyar film
Rendező: Horváth Lili
Főszereplők: Vecsei Kinga, Antal Zsolt, Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő
93 perc
Forgalmazó: PopFilm
Bemutató: 12. 03.