A művészet templomai – Itália kulturális gyöngyszemei a mozivásznon
2016. január 27. /

A színpadi produkciók közvetítéseire és filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására spe­cia­li­zá­lódott Pannonia Entertainment forgalmazásában négyrészes művészeti mozibemutató-sorozat kezdődött december 17-én, A művészet templomai címmel.

A hazai mozikban tavaly decemberben bemutatott, nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D alkotóinak új filmjei Itália páratlanul gazdag művészeti örökségére koncentrálnak. Egy-egy művészettörténeti kor­szak, világhírű intézmény (együttes), illetve nagyszabású kiállítás műal­ko­tá­sait a legmodernebb technológiai megoldások al­kal­ma­zá­sá­val, soha nem látott minőségben jelenítik meg a mozivásznon, lehetővé téve, hogy a mozinézők belefeledkezhessenek az egyetemes mű­vé­szet kiemelkedő remekműveinek szépségébe.
A művészet templomai mozifilmsorozat első bemutatója a Firenze és az Uffizi képtár 3D című film, amelyet december 17-től kezdve or­szág­szer­te közel húsz helyszínen vetítenek a mozik, magyar szinkronnal, 3D és 2D változatban egyaránt. A budapesti közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatja a filmet.
A látványos ismeretterjesztő alkotás egy többrétegű utazás Firenzébe, az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjellemzőbb mű­re­me­kei­nek megismerésén keresztül. A közel húsz helyszínen forgatott, 95 perces film Michelangelo, Brunelleschi, Raffaello, Leonardo, Botticelli és további művészóriások alkotásaira és az azoknak otthont adó Uffizi Képtárra fókuszál, de Firenze számos további gyöngyszeme is hang­sú­lyos megjelenést kap, köztük a Brancacci-kápolna, a Bargello, a Medici-palota, Brunelleschi kupolája, a Palazzo Vecchio, az Acca­de­mia szobortára és olyan, képeslapra illő műemlékek is, mint a Ponte Vecchio vagy a Piazza della Signoria. Képzeletbeli ide­gen­ve­ze­tőnk Lorenzo de’ Medici, akinek újszerű, „történetmesélő” narrációját az elismert reneszánsz-specialista, Arturo Galansino, Prof. Antonio Na­ta­li, az Uffizi igazgatója és Marco Ciatti, a Kőtár műhelyének ve­ze­tő­je egészíti ki a szakmai háttérrel.
További részletek a sorozat Facebook-oldalán, a facebook.com/AMuveszetTemplomai címen olvashatók.