A hirdetőoszlop humoristái
2016. január 27. /

Három művész, Káldor László (1905–1963), Kassowitz Félix (1907–1983) és Macskássy Gyula (1912–1971) életművét mutatja be az a kiállítás, amely a Magyar Nemzeti Galéria pla­kát­gyűj­te­ményének gyarapítási módjait, elképzeléseit szemléltető és az új szerzeményeit bemutató

sorozatát folytatja. Nemzedéktársak, munkatársak és barátok voltak – együttes bemutatásukat ezen alapvetésen kívül az indokolja, hogy mindhárman a magyar plakátművészetben régi hagyománnyal ren­del­ke­ző, humoros ötletekre építő reklám képviselői. Humoruk forrása a pesti vicc, az ismerős társadalmi helyzetek, típusok, az általános em­be­ri gyengék szelíd fricskázása.
Macskássy és Káldor azok közé a művészek közé tartoztak, akik a reklámszakemberekkel karöltve átmentették a reklámot a harmincas évek kapitalista kereskedelmi versenyéből az ötvenes-hatvanas évek szocialista tervgazdaságának korszakába. A kiállítás igazi szenzációi többek között Macskássy változatos műfajú reklámnyomtatványai, Káldornak az 1956-os és 1958-as országos plakátkiállításra készült nagyméretű plakáttervei és külkereskedelmi prospektusai, valamint Kassowitz vendéglátóiparhoz kötődő csomagolásai és reklámszalvétái.

Magyar Nemzeti Galéria, Grafikai Kabinet
02. 28-ig