Berlinale 2016
2016. február 11. / Szalóky Bálint

Bár a világ egyik legnagyobbja filmfesztiválja a berlini, mégis bevállalja a bátor kísérletezést. A szupersztárok mellett gyakran színesítik a programot teljességgel ismeretlen alkotók munkái, és a szervezők azt sem rejtik véka alá, hogy a döntéseikkel nem mindig az esztétikai értékek, hanem
a politikailag fontosnak vélt üzenet mellé állnak. A bátor, de éppen ezért olykor ingadozó színvonalú kínálatból mi most a tuti tippeket mutatjuk be – ezekkel a filmekkel nem lehet félremenni, ha valaki éppen a városban tartózkodik február 11. és 21. között.

Ave, Cézár
Sztori: A Hollywood fénykorában játszódó történetben elrabolnak egy szupersztárt (George Clooney) és százezer dolláros váltságdíjat kö­ve­tel­nek érte. A stúdió aggódik, hogy a főszereplőre várva az Ave, Cézár című kosztümös filmjük költségvetése az egekbe emelkedik, ezért egy problémamegoldót (Josh Brolin) bíznak meg az ügy mielőbbi fel­gön­gyö­lí­tésével.
Alkotók: Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scar­lett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton, Channing Tatum. Rendezte: Ethan és Joel Coen.
Szekció: Nyitófilm
Vonzerő: Ha a Coen testvérek új filmmel jelentkeznek, arra egész biz­to­san kíváncsiak vagyunk, ennél tökéletesebb nyitófilm pedig aligha lehetne a Berlinalén! A sztori és a sztárgárda azt sejteti, hogy ezúttal a könnyedebb-kommerszebb vénájukhoz (Égető bizonyíték, Kegyetlen bánásmód stb.) tértek vissza.


Alone in Berlin
Sztori: Amikor a második világháború alatt egy berlini pár megtudja, hogy fiukat elvesztették a csatatéren, fellázadva a rendszer ellen náciellenes propaganda terjesztésébe fognak. Tisztában vannak vele, hogy az életüket kockáztatják, mégsem állnak le, amikor a Gestapo felfigyel rájuk.
Alkotók: Brendan Gleeson, Emma Thompson, Daniel Brühl, Mikael Persbrandt. Rendezte: Vincent Perez.
Szekció: Versenyszekció
Vonzerő: Az egykori francia színészsztár Vincent Perez (A holló 2. – Angyalok városa, A púpos) nem először rendez, e történelmi dráma viszont eddigi legambiciózusabb projektje. Jó előjelnek vehetjük, hogy egészen a versenyszekcióig jutott vele.

Genius
Sztori: Maxwell Perkins szépirodalmi szerkesztő élettörténete, aki a Scribner kiadónál olyan zöldfülű szerzők munkáját felügyelte és emelte világirodalmi rangra, mint Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald és Thomas Wolfe.
Alkotók: Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Laura Linney, Guy Pearce, Dominic West. Rendezte: Michael Grandage.
Szekció: Versenyszekció
Vonzerő: A sztori önmagában is izgalmas, a sztárparádé pedig lenyűgöző – szinte hihetetlen, hogy egy elsőfilmes dolgozhatott ilyen ígéretes gárdával. Ebből még bármi lehet!

Maggie’s Plan
Sztori: Mivel az életét pontosan megtervező Maggie (Greta Gerwig) szeretné elkerülni a kapcsolatokkal járó bonyodalmakat, mesterséges megtermékenyítéssel kíván teherbe esni. Miközben megtalálja a tö­ké­le­tes­nek hitt spermadonort, beleszeret egy sármos íróba (Ethan Hawke), ami persze alaposan felülírja a korábbi elképzeléseket.
Alkotók: Greta Gerwig, Julianne Moore, Ethan Hawke. Rendezte: Rebecca Miller.
Szekció: Panorama
Vonzerő: A Torontóban már tavaly bemutatkozott film végre Európába látogat – az ottani kritikák szerint Woody Allent idéző, kedves romantikus komédiával lesz dolgunk.

Midnight Special
Sztori: Sci-fi, de nem a nagyszabású Marvel-filmek, sokkal inkább a John Carpenter-féle Csillagember stílusában. Apa és különleges ké­pes­sé­gek­kel rendelkező fia menekül a kormány emberei és egy ra­di­ká­lis vallási szekta elől.
Alkotók: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver. Rendezte Jeff Nichols.
Szekció: Versenyszekció
Vonzerő: Jeff Nicholst itthon sajnos nem nagyon ismerik, jobbnál jobb filmjei (Fegyverek és emberek, Take Shelter, Mud) nem jutottak el a ha­zai mozikba. Pedig érdemes megjegyezni a nevét: az egyik leg­te­het­sé­ge­sebb független filmes, aki eddig még soha nem hibázott. Miért éppen most tenné? Ráadásul ő az, aki filmjei állandó szereplőjéből, Michael Shannonból mindig a legjobbat tudja kihozni.

War on Everyone
Sztori: Két velejéig korrupt zsaru minden gazfickót lehúz, aki csak az útjukba kerül Új-Mexikóban. Legújabb kiszemeltjükkel azonban ráfáznak, ugyanis sokkal veszélyesebb, mint amilyennek elsőre gondolták, és a legkevésbé sincs ínyére, hogy bepróbálkoznak nála.
Alkotók: Alexander Skarsgard, Michael Pena. Rendezte: John Michael McDonagh.
Szekció: Panorama
Vonzerő: A guardista és a Kálvária rendezőjének legújabb mozija az előző két filmhez hasonlóan szintén helyet kapott a berlini programban. McDonagh azonban gyökeres műfajváltásra szánta el magát: a War on Everyone-ból nem csak Brendan Gleeson hiányzik, de a korábbiaknál jóval könnyedebb, már-már hollywoodi buddy movie-t forgatott. Erre mindenképp benevezünk!

Where to Invade Next
Sztori: A titokban készült dokumentumfilmben Michael Moore végigjárja azokat az országokat, amelyeknek ki tudja ejteni a nevét – például Franciaországot, Olaszországot és Norvégiát –, hogy megnézze, más nemzetek hogyan kezelik az Egyesült Államokat leginkább sújtó problémákat, amilyen például az egészségügy és az oktatás.
Alkotók: Michael Moore.
Szekció: Special
Vonzerő: A Kóla, puska, sültkrumpli és a Fahrenheit 9/11 sztárrendezője szórakoztató, ám módfelett demagóg dokumentumfilmjeivel hívta fel magára a figyelmet – olyannyira, hogy díjai között Oscar, Emmy és Arany Pálma is sorakozik. A hat év kihagyás után visszatérő dokumentumfilmes esetében pontosan tudjuk, mire számíthatunk, így aki korábban is kedvelte őt, a Where to Invade Nexttel sem lőhet mellé.