Koszta József-életműtárlat
2016. február 18. /

20. századi festészetünk egyik legmarkánsabb képviselőjére, Koszta Józsefre (1861–1949) sajnálatosan kevés fény irányult az utóbbi évtizedekben. Bár művei szinte minden, a korszakról szóló csoportos tárlaton szerepelnek, és éppen ezért a művész a magyar festészet történetének

„kihagyhatatlan” alakja, utolsó budapesti gyűjteményes tárlatára mégis több mint 60 éve – a halála előtti évben –, 1948-ban, a Nemzeti Szalonban került sor, miután életművét az elsők között tüntették ki Kossuth-díjjal.
Ezen a Koszta József művészetét teljes egészében átfogó, közel száz festményt, korabeli fotókat és számos dokumentumot felsorakoztató kiállításon a festő művészi fejlődésének legfontosabb állomásait és változásait egyaránt nyomon követhetjük. A kiállítás elsősorban arra ad választ, hogy a tradicionális hazai képi világ hogyan válik európai szín­vonalúvá egy olyan művész ecsetvonásai által, aki modern szem­mel és európai szemlélettel tudja és meri nézni saját, mindennapi éle­tét, meg­szokott környezetét.

Várkert Bazár, Testőrpalota
04. 17-ig