Brooklyn
2016. március 16. / DD

Ahogy nekünk is, az íreknek is megvan a maguk Amerikába kitántorgós történetük és toposzuk. John Crowley (A bűn hálójában, Behálózva) filmje is egy ilyen időszakban játszódik, ami amúgy inkább hajaz a mai magyarok kivándorlására: az 50-es években olyan sok ír élt

már New Yorkban, hogy „még a rendőrök is írek voltak”. A zöld ország ingerszegény, puritán mezőiről némi gyomorpróbáló hajóút után a zsúfolt, zajos és kemény Brooklynba érkező Eilis afféle ír Törőcsik Mariként néz bele a világba a maga naiv módján.
Dívik az 50-es évek Amerikája, a Cate Blanchett-féle Carol mellett íme még egy sztori a korból – nem mellesleg mindkét film női főszereplői harcban állnak az idei Oscarért. Eilis figurája elvileg nagyszerű alapa­nyag, tényleg olyan felület, amelyen megtörnek a kis, pislákoló, bu­ko­li­kus fények éppúgy, mint a nagyvárosi fényszennyezés. Saoirse Ronan vállára simán rá lehet pakolni a film súlyát, sőt, a probléma inkább ott van, hogy nem eleget pakolnak rá. A történet önmagában egy Sergio Leone-szerű panorámaképet is kiadhatna a Volt egyszer egy Amerika szintjén, ehhez azonban sajnos jobb rendezőt kellett volna keríteni Crow­ley­nál (ezt többek közt az eredeti regény adaptációját végző Nick Hornby sajnálhatja – a for­ga­tó­könyv­től ebből még lehetett volna valami nagy is).
Mert ő egy meglehetősen szépelgő darabot faragott belőle, amiben még a telehányt felmosóvödör is ra­gyog, és még egy bohó olasz vízvezeték-szerelő száján is csak egyszer csusszan ki egy félszeg ká­rom­ko­dás. Ronan arcába is kissé túl sokszor kapaszkodik a kamera, amitől sampon-, mosópor- vagy fog­krém­rek­lám jelleget kapnak a beállítások. Hiába a remek színészi munka minden szinten, Jim Broadbenttől az ismeretlenebb ifjú és idősebb arcokig, a képi manírok, a líraiságnak álcázott szépelgés végül karamellizálja a világlátó ír lány történetét.
A Brooklyn benne van az Oscar-jelölt filmek nyolcas végső mezőnyében is, ami, jegyezzük meg a rend kedvéért, nem jó üzenet. Hollywood elszabadult kissé, és a sok energiaszegény, aszpartamos év után valaki nagyon bedöntötte a cukortartót, torát üli a negédesség.

Brooklyn (12)
Ír-angol, feliratos film
Rendező: John Crowley
Főszereplők: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Emory Cohen, Julie Walters, Jim Broadbent
111 perc
Forgalmazó: InterCom
Már a mozikban