Robinson Crusoe
2016. Április 09. / Sz. B.

A széles gyerekközönséget megcélzó európai animációnak bizony fel kell kötnie a gatyáját: a kis műhelyek sokkal csekélyebb emberi és anyagi erőforrásokkal rendelkeznek, mint a grandiózus költségvetéssel dolgozó amerikai sztárstúdiók. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy

nem csak a szerényebb technikai színvonal az egyedüli, ami miatt pél­dául az nWave Pictures (Légy a Holdon, Sammy nagy kalandja 1-2., Villám és varázsló) filmjei elmaradnak a sereghajtó Pixar vagy a mö­göt­te kullogó Illumination Entertainment (Minyonok) és a Blue Sky Stu­dios (Jégkorszak-sorozat) munkáitól. Ezek a filmek már sokkal előbb, a forgatókönyvnél elbuknak. Tökéletes példa erre a Robinson Crusoe.
Bár a címben Daniel Defoe hőse szerepel, valójában ez csak ürügy, hogy ismét egy színes trópusi állatokkal teli gyerekfilmet kapjuk. Ki­dol­go­zott, szerethető karakterek hiányában azonban az állatfigurák éppúgy teljesen elsikkadnak, mint a nem túl izgalmas kon­flik­tus­hely­zet a paradicsomi életet lépten-nyomon megnehezítő macskákkal. Az nWave és más, hasonló babérokra törő alkotógárdák nagy hibája, hogy ahelyett, hogy saját lehetőségükhöz mérten megtalálnák egyé­ni­sé­gü­ket, mindenáron a nagyokat szeretnék lekoppintani – elvégre ki ne álmodozna szívesen Toy Story szintű sikerről? A Toy Storynak azonban lelke van, amit ez a Robinson hírből sem ismer. Pedig ha ebben sikerülne utolérni a nagyokat, akkor az áhított dollármilliók sem maradnának el.

Robinson Crusoe (6)
Belga-francia, szinkronizált animációs film
Rendező: Vincent Kesteloot, Ben Stassen
90 perc
Forgalmazó: ADS Service
Bemutató: 04. 07.