Képtaktikák
2016. Április 09. /

A magyar grafikatörténet különleges helyszíne az 1971-ben alapított Makói Művésztelep, melynek fő profilja a sokszorosított grafika, illetve a fotóalapú szita- és ofszetnyomás volt. A fotó

sokféleképpen volt jelen az alkotófolyamat során: művészeti akciókat dokumentáltak vele a művészek, de alkalmas volt a szerkezet, moz­gás, időbeliség kutatására és a valóság manipulálására is. A ku­rá­to­rok, Tóth Árpád és Üveges Krisztina 2007 óta foglalkoznak a Makói Grafikai Művésztelep történetének, illetve az itt készült kb. ezer darab műnek a feldolgozásával. Az évek során összeállították a sok­szo­ro­sí­tott grafikai eljárással létrehozott alkotások katalógusát, miközben igyekeztek összegyűjteni minden fellelhető dokumentumot: többórányi interjút készítettek a telepen dolgozó művészekkel, a telep működését biztosító művészettörténészekkel, tisztségviselőkkel, szervezőkkel.
Az elmúlt majd’ egy évtized alatt Tóth Árpád szisztematikusan össze­ál­lí­tott egy teljességre törekvő gyűjteményt a telepen készült mun­kák­ból. Ebből egy válogatás, a munkák törzsanyaga látható a kiállításon. Ezt egészítik ki az archív dokumentumok, fotók, meghívók és a telep szervezését, fenntartását, kul­túr­po­li­ti­kai hátterét megvilágító korabeli iratok.

Ludwig Múzeum (IX., Komor Marcell u. 1.)
04. 17-ig