Szenzáció, szenzáció, Circussimo, Circussimo!
2016. május 05. / Pavlovics Ágota

A Fővárosi Nagycirkusz Circussimo! című, április 4-én bemutatásra kerülő műsora minden idők legnagyobb attrakcióit ígéri. A világ négy földrészéről érkező klasszisok között lesz olyan csapat is,
amelyik a világon először a Városligetben mutatja be kereszt trapézakrobata számát. A részletekbe dr. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatója avatott be bennünket.

A pesti verebek azt csiripelik, hogy lenyűgöző produkció várható a Fővárosi Nagycirkuszban április elején.
Dr. K. Zs.: A hír igaz. Szeretnénk meghálálni a közönségünknek, hogy újra felfedezték és megszerették a cirkuszt, hogy évről évre többen látogattak el hozzánk. Az éves nézőszámunk 120 ezer fővel nőtt, egyes előadásainkat átlagosan közel 1000 fizető néző tekintette meg, ami a rendszerváltás óta nem fordult elő. Ha nem lett volna ekkora a növekedés, és napjainkra nem övezné a Fővárosi Nagycirkusz műsorait széles körű érdeklődés, nem engedhetnénk meg magunknak egy ilyen világszínvonalú műsort.

Nem sokszor, mondjuk inkább, soha nem fordult még elő, hogy a Fővárosi Nagycirkusz korábban mutathat be egy számot, mint a bemutató művészek anyacirkusza, a világhírű Ringling Bros. and Barnum & Bailey. Hogy sikerült idehozni ezt a vadonatúj és több elemében különleges trapézszámot?
Dr. K. Zs.: Túlzás nélkül állíthatom, hogy cirkusztörténeti esemény lesz az Egyesült Államokból érkező Farfan Troupe világpremierje. A nyolc főből álló csoport korábban soha nem látott kereszt trapézakrobata produkciót mutat be a cirkusz kupolájában. Három évig gyakorolták a hármas szaltókkal jobbról balra és keresztirányban is végrehajtott ugrásokat. Szerencsénk volt, hogy éppen most vált publikuméretté a produkció, mert így valóban nálunk lesz látható a világon először ez a fantasztikus szám. A méltán világhíres Ringling Bros. and Barnum & Bailey cirkusz közönsége is csak jövőre fogja látni ezt a lebilincselő produkciót.
[kep3]
Szintén szenzációnak számít Európában a Shandong lábikária- és ugrókötél-csoport szereplése.
Dr. K. Zs.: Egy műsorhoz egyetlen világszenzáció is tökéletesen elegendő lenne, de mi nem elégedtünk meg ennyivel, és áprilisiban induló műsorunkban három is lesz belőle. A kereszt trapézakrobata produkció mellett a káprázatos, 12 tagú kínai Shandong csoport lábikária-száma a második. A több mint 4000 éves kínai cirkuszművészetet képviselő, fiatal artistákból álló csoport most lép fel először szezonműsorban Európában. A fantasztikus tudású akrobaták kimagasló egyensúlyérzéket igénylő produkcióját ugráskombinációk, látványos szaltók teszik elképesztően izgalmassá. A csoport teljesítményét 2010-ben a Monte-carlói Cirkuszfesztiválon a cirkuszvilág Oscar-díjával, az Aranybohóc-díjjal ismerték el. Egy ilyen produkciót általában cirkuszfesztiválokon lehet látni, nemigen van példa rá, hogy a művészeket öt hónapig egyetlen helyszínen lehet megnézni. A mi közönségünk ezzel a pompás lehetősséggel is élhet.

Nem nehéz kitalálni, hogy a harmadik szenzációs számot a világ legnagyobb cirkuszvállalata, az orosz Roszgoszcirk fesztiváldíjas szuperprodukciója, a Szkokov hintacsoport mutatja majd be.
Dr. K. Zs.: Egészen káprázatos a 8 gyönyörű artistanő, akik nem csupán akrobataként, hanem az orosz cirkusziskola gyakorlatának megfelelően balett-táncosként is rendkívüli teljesítményt nyújtanak. A világ nagy hintaszámai között egyedülálló produkció koreográfiája a társulatvezető-koreográfus Alekszandr Szkokov munkája. A hintacsoport az elmúlt években meghódította a cirkuszvilágot, a vállalatról, amelynek égisze alatt dolgoznak, elég, ha csak annyit mondok, 37 kőcirkusz és nagyon sok utazó cirkusz tartozik hozzá.

Az összes fellépő felsorolására nincs lehetőségünk. Kik azok, akiknek a nevét feltétlenül meg kell még említenünk?
Dr. K. Zs.: Mister Lorenz bohócét, aki Olaszországból érkezik hozzánk, ellenállhatatlan komédiás és remek zsonglőr. Rich Metikut, aki egy fiatal etióp lány, és már 8 éves kora óta dolgozik. Jelenleg ő a világ egyik legismertebb „kaucsuklánya”. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a Höschler család fókaszámát, ami színes, vidám családi produkció.


Dióhéj
A lábikária az a fajta akrobatika, amikor az artisták a hátukon fekszenek, föltartva a lábukat, és ezekkel egyensúlyozzák, dobálják a társaikat. A produkció másik fajtája, amikor hosszú rudakra félelmetes sebességgel, olykor csupán kézzel kapaszkodva kúsznak fel, és ugrálnak rajtuk.