V4 Fesztivál és Színházi Találkozó Vácott
2016. június 13. /

Negyedik alkalommal rendezik meg az immár hagyománnyá vált V4 Fesztivál és Színházi Ta­lál­ko­zót Vácott június 28. és július 3. között, amely a Visegrádi négyek – azaz Csehország, Ma­gyaror­szág, Lengyelország és Szlovákia – regionális együttműködését ünneplő rendezvénysorozat. Az egyhetes esemény idén sok újdonsággal kiegészítve várja az érdeklődőket.

A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan a V4 országokon kívül Ukrajnát is bevonják a színházi együtt­mű­kö­dés­be. A rendezvényen tehát az öt ország egy-egy neves színházi társulata vesz részt: Magyarországot a szervező Váci Dunakanyar Színház képviseli, részt vesz a lengyel Jan Kochanowski Színház, a cseh Zlín Színház, a szlovák Kassai Állami Színház és az ukrán Lviv Academic Voskresinnia Színház. Mind az öt társulat egy-egy produkciót mutat be. A cseh társulat előadásában Jan Amos Komensky: A Világ útvesztője és a szív paradicsom című darabját láthatjuk majd Hana Mikolásková rendezésében. A szlovák partner Eric-Emmanuel Schmitt: A szabadgondolkodó című előadásával vesz részt a fesztiválon, melynek cselekménye a megvilágosodott filozófus, Denis Diderot körül forog. A Váci Dunakanyar Színház egy zenés darabbal mutatkozik be, s egy különleges utazásra hívja a nézőket. Olt Tamás: Megadom magam című műve ismert Quimby-szerzeményeken alapul, Trokán Anna, Molnár Gyöngyi, Bakos-Kiss Gábor és Krausz Gergő előadásában, Kis Domonkos Márk rendezésében látható. A lengyel színház legújabb, Yasmina Reza: Az öldöklés istene című darabját láthatja majd a fesztivál közösége. Az ukrán színház pedig egy igazi különlegességgel érkezik, a Sirály című Csehov-darab nagyszabású utcaszínházi feldolgozásával, egy igazi show-val várják közönséget a Duna-parton.
[kep3]
A Találkozó szerves részét képezik a zenei koncertek is, amelyeket a színházi előadások köré építenek. A szabadtéri koncertekre országosan ismert előadókat hívtak meg: Revue, Irie Maffia, Halott Pénz, Kiscsillag, Quimby, Kowalsky meg a Vega, Tankcsapda. A koncerteket idén is a váci Duna-parton rendezik meg. Az esti koncertek előtt azonban már lehet hangolódni az estére, Duna-parti piknikkel, fröccsterasszal várják a kikapcsolódni vágyókat.
A színházi és zenei produkciók mellett az öt társulatból produkciónként két-két fő részt vesz a nemzetközi workshopon, mely a találkozó ideje alatt zajlik, Yaroslav Fedoryshyn ukrán rendező vezetésével. A nyelvi gátakat és határokat leküzdve azt kutatják ezen a kurzuson, hogyan lehet közérthetővé formálni szándékokat, történeteket, hogy azok minden közönség számára érthetőek és világosak legyenek. A workshop végére közösen létrehozott előadást a találkozó záró gálaestjén tekintheti meg a közönség.
A V4 Fesztivál és Színházi Találkozó során a színészek anyanyelvükön játszanak, az idegen nyelvű előadásokat magyar, a magyar nyelvű előadásokat pedig angol nyelvű feliratozással teszik minden néző számára érthetővé.
A V4 Fesztivál és Színházi Találkozó nyári forgatagának változatos programjaira igen nagy az érdeklődés, a színházi előadások és koncertek közül idén is igen nehéz lesz választani.