Victor Frankenstein
2016. június 15. / Gulya István

Paul McGuigan kedveli a sötét helyeket és a bűnös dolgokat, ha vászonra (Alvilági játékok), ha képernyőre (Botrány, Sherlock) rendez. Az erő krónikájával startoló, majd inkább középszerű,
mint jó mozikat (Gyilkos páros, BeSZERvezve) író Max Landisszel arra szövetkezett, hogy Mary Shelley XIX. századi horror-alapvetését (Frankenstein, avagy a modern Prométheusz) sokadik alkalommal filmre vigye.
Shelley biztosan nem gondolta, hogy a romantikus költőfejedelem, Lord Byron svájci házában néhány nap alatt papírra vetett „bi­zo­nyí­tás­re­gé­nye” (a legenda szerint az írónő, Byron és Percy Bysshe Shelley fogadást kötött, melyikük írja meg legjobban az iszonyat forrását) ak­ko­ra hatást gyakorol az utókorra, ami talán csak Shakespeare-hez mérhető. Rémregényét 1910 óta folyamatosan megfilmesítik min­den­féle stílusban és átiratban – McGuigan 2015-ös variánsa ezúttal a szörny mögötti emberteremtő emberre igyekszik koncentrálni. Illetve igyekezne. A határait feszegető tudóst (James McAvoy) a regényben nem létező segéd, Igor (Daniel Radcliffe) szemszögéből látjuk, akit a bizarr kísérleteket – ma úgy mondanánk: tiltott emberkísérleteket – folytató Frankenstein púpos bohócként szabadít meg fájdalmától és cirkuszától, hogy munkájában társa legyen.
Erős kezdés után a Victor Frankenstein azonban kizárólag külsőségeiben (látványában, díszleteiben, jelmezeiben) nyújt emlékezeteset, a karakterek új vonásai, a film szokatlannak szánt zárlata nem adnak tartalmi pluszt az alapkérdéshez: joga van-e valakinek csak azért belepiszmogni a létezés rendjébe, mert megteheti? Hasonlóképp nem tágítják a jelentéshorizontot az új mellékszálak sem (a cselekmény nyomozásba ágyázott kerete, Igor és szerelme). Igaz, ennek kapcsán a nagy franchise-ok rajongóinak szeme bepárásodhat, amikor közös jelenetben feszül egymásnak Harry Potter (Radcliffe/Igor) X-Men–Xavierrel (McAvoy/Frankenstein) és a Trónok harca-Lannisterrel (Charles Dance/Frankenstein apja). Mert azért ez szép. Mint a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a boncasztalon.

DVD
Bontonfilm
Kritika (2,5)