Még te beszélsz?!
2016. június 16. / IM

Beszélni nehéz, ezt tudjuk régóta. Még egymást jól ismerő párok, régi harcostársak, barátok közt is rengeteg a félreértés lehetősége, nem beszélve a bonyolult rokoni kapcsolatokról: gyerekek, szülők, testvérek, házaspárok, sógorok párbeszéde mind-mind egy-egy potenciális botránykő.

Rob Kendall, a meglehetősen színes életúttal rendelkező szerző hu­szonöt évnyi és legalább ennyi országban szerzett párbeszédtechnikai tapasztalatát szedte össze ebbe a kifejezetten könnyen fogyasztható kis könyvecskébe. A kötet kitűzött célja, hogy egyfelől egy ártatlan beszélgetés ne fajuljon indulatos vitává, másfelől pedig egy indulatos vagy akár kevésbé temperamentumos vita legalább ténylegesen arról szóljon, ami a felek közötti nézetkülönbséget okozza. A tévé-távi­rányí­tó kezeléséből kipattant veszekedés mögött a legritkább esetben az a mozgatórugó, hogy melyik csatornán futó műsort nézze a család, inkább valami más okot kell keresni. Ez csak a tünet.
A szerző a könnyebb érthetőség kedvéért egy teljes családot kitalál, munkahelyeikkel, barátaikkal együtt, hogy minél több reláción keresztül mutathassa be, hogyan lehetne elkerülni a félreértéseket, vitákat. A nehézség csupán az, hogy ezt a könyvet is eléri a kommunikációs gyakorlatokat, diskurzust oktató-elemző kötetek végzete: a leírt párbeszédek, legalábbis magyarul, elég süketek, nem életszerűek. Nehéz azonosulni olyan szituációkkal, amelyekben fakó színházi előadásszerű, se hús, se hal mondatok hangzanak el. Inkább talán a nagy egészet tekintve érdemes befogadni, megszívlelni a könyv üzenetét, és ha nem is az egyes sablonhelyzeteket érezzük magunkénak, az biztos, hogy érdemes a mindennapi párbeszédek során a sorok között is hallani, dekódolni, a kontextust vizsgálni, a másik fél nézőpontját empatikusan magunkévá tenni. Vagy ha végképp nem megy, akkor csomagolni…
Rob Kendall: Mindig más tehet róla?
Kossuth Kiadó, 2015
225 oldal / 2400 Ft