Minden korosztály számára izgalmas koncertkínálat
2016. július 22. / Pavlovics Ágota

Mint évek óta mindig, idén nyáron is lesznek koncertek a Budapesti Állatkertben. A pompás környezetben a július 6-tól augusztus 24-ig tartó időszakban minden eddiginél gazdagabb a zenei kínálat. A nyári koncertekről, és néhány zenével kapcsolatos érdekességről Prof. Dr. Persányi Miklóssal, az Állatkert főigazgatójával beszélgettünk.

Évek óta kényeztetnek bennünket nyári koncertekkel, a Főkapu téren és Nagytó partján. Idén úgy tűnik, még a szokásosnál is impozánsabb a választék.
Prof. Dr. P. M.: Úgy érzem magam is, hogy még a korábbiaknál is erő­sebb programot sikerült összeállítanunk. A nyáresti koncertek fellépői idén olyan művészek, akik nem egyetlen korosztály kedvencei, hanem a fiataloktól a középkorúakon át az idősebb korosztályokig mindenki számára érdekesek. A válogatás másik szempontja az volt, hogy a felkért művészek a fővárosiak szívének kedves, Budapest zenei életét reprezentáló, széles műfaji skálán mozgó koncerteket adjanak. Két hónap alatt nyolc koncert lesz, a fellépők közül hárman régi jó ismerőseink, ám a további öt szereplő új nyáresti koncertjeinken. A nyitókoncertet régi kedves ismerős, a Budapest Klezmer Band adja a Főkapu téren, a fergeteges klezmer zenét játszó együttes vendége Bíró Eszter lesz. Tompos Kátya új a szereplők között, a színész-énekesnő otthonosan mozog a jazz, a pop és a világzene világában, angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven is énekel. Estje nemcsak a kelet és a nyugat, hanem a különféle zenei stílusok között is pompás kalandozást ígér. Csak egy nap a világ… a címe Szalóki Ági műsorának, a cím elárulja, milyen zenei világba visz bennünket az énekesnő. Karády Katalin dalain kívül hallhatók lesznek Edith Piaf és Amália Rodrigues dalai is. A magyar swing slágerei, a francia sanzon és a portugál fado két fantasztikus hangszerelő-zeneszerző, Bacsó Kristóf szaxofon- és Juhász Gábor gitárművész feldolgozásában hangzanak el. Régi visszatérő vendégünk a Vujicsics együttes, akik ezúttal Sebő Ferenccel adnak koncertet. A délszláv zenét játszó zenekar estjének címe: A falu végén (Na kraj sela). Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra estje nemcsak azért lesz érdekes, mert tradicionális jazzt játszanak, és az 1920-30-40-es évek emblematikus melódiáit dolgozzák fel egyéni stílusban, hanem azért is, mert fellépésüket táncosok is gazdagítják. Kern Andrást jól ismeri a színházba járó közönség, nálunk Lövölde tér címen ad koncertet, melyen híres és közkedvelt dalai mellett újakat is énekel. Vendégei Hernádi Judit és Heilig Gábor lesznek. Az est műsora nemcsak közkedvelt dalaikból áll majd, mert a közreműködő művészek számos történetet is elmesélnek, a tőlük megszokott iróniával, humorral. Geszti Péter Létvágy címen ad koncertet, akik szeretik a Rapülőket és a Jazz+Azt, nagyon fogják szeretni a sokszínű művész új lemezének dalait is. A záró koncertet a nálunk is évek óta telt házat vonzó Budapest Bár adja. Énekelik majd a régi nagy kedvenceket is, de válogatnak a nyárra felfrissülő repertoárjukból is. A zenekarral fellép Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Kollár-Klemencz László, Mező Misi.

Milyen az ön kapcsolata a zenével?
Prof. Dr. P. M.: Egész életemben elsősorban a természettudományok iránt érdeklődtem, ami persze nem jelenti azt, hogy ne szeretném a zenét. Minden állatkerti koncerten igyekszem ott lenni, és mindig nagyon élvezem. Ha nem vagyok itthon, és hazatérve olvasom a koncertről szóló jelentőt, fáj a szívem, hogy nem hallottam. Persze egészen másfajta zenéket is hallgatok, mert a tizenhét éves lányom komolyan zenél. Hat évig fagottozott, aztán tért át a zongorára, és sok Bachot játszik, de nagyon érdeklődik a 20. századi zene iránt is, és gyakorta Bartókot, Sztravinszkijt, Ligetit, Kurtágot és Boulezt játszik.

Mit tudunk az állatok zenéhez való viszonyáról?
Prof. Dr. P. M.: Kutatók számos vizsgálatot végeztek például emberszabású majmokkal. Azt tapasztalták, hogy amikor televíziót és csimpánzvédelemmel ellátott távirányítót adtak nekik, legszívesebben a szexcsatornákat nézték. Vagyis nem keresték a zenecsatornákat. Mi olykor használunk zenét, például a Varázshegyben a dél-afrikai csupasz turkálóknál, amelyek a látogatók által keltett hangok okozta stressz miatt akár el is pusztulhatnak. Ezért kettős üvegfal mögött tartjuk őket és végtelenített formában Bach- és Beethoven-zenét játszunk nekik.

Az Állatkert folyamatosan tágítja kereteit, épül-szépül. Mi lesz a következő olyan fejlesztés, aminek a látogatók örülhetnek?
Prof. Dr. P. M.: Hosszú távon tervezünk, gondos előkészítés után vágunk bele a különböző fejlesztésekbe. A következő egység, amit várhatóan a jövő év elején fogunk átadni, egy kisgyerekeknek szóló Mesepark lesz. A végleges nevét még keressük, de alapját a magyar mesék állatszereplői, meseállatok és nagyrészt szelíd, simogatható állatok adják majd. Ilyen sehol a világon nincs, egyrészt gyerekállatkert cuki állatokkal és mini-vurstlival, másrészt beltéri kaland, ahol hét próbát kell kiállni. A Mesepark szíve, a Mesevár abban az épületben lesz, amelyben most beszélgetünk. Aztán 2019-re megnyílik a Pannon Park is hatalmas akváriummal, másfél hektáros fedett parkkal. Mostanában a látogatószám egy téli napon a nyárinak alig az egytizede. Az érdekes, kalandos új belterekkel ezek a szezonális aránytalanságok alaposan meg fognak változni. A budapesti családok bármilyen időjárásban élvezhető, remek új szabadidős programokhoz, az óvodák és iskolák pedig sokkal gazdagabb oktatási és nevelési lehetőségekhez jutnak a Meseparkkal és a Pannon Parkkal.