A barátságos óriás
2016. augusztus 04. / Szalóky Bálint

A tízéves Sophie először megretten az Óriástól, ám amikor elutazik az óriások birodalmába, rádöbben, hogy egy nagyon is jószívű úrról van szó. Csakhogy az Óriás környezetében nem mindenki ilyen kedves, így hát a kislány és az ő barátságos óriása szövetkeznek egymással, hogy

megmentsék a vacsorának szánt többi gyereket – és ehhez magát az angol királynőt is segítségül hívják. Steven Spielberg munkamániája töretlen: míg új-hollywoodi pályatársai mára vagy visszavonultak, vagy meglehetősen komótos tempóban dolgoznak, addig ő rendületlenül új és új alkotásokkal jelentkezik. Egytől egyig gigaprodukciókról van szó, melyek igen változatos minőséget képviselnek, és éppen a családcentrikusabb darabok járnak rendre pórul.
A sorozatindítónak szánt Tintin kalandjai tisztességes, de feledhető Indiana Jones utánérzés volt, a mostani Roald Dahl-adaptáció, A barátságos óriás pedig egy újabb kvázi-animációs mozi, néhány élőszereplővel. És ez az a pont, ahol a film elvérzik: bár az ún. motion-capture animáció (ahol a valódi színészekkel felvett mimikát is felhasználják a hitelesség érdekében) sokat fejlődött az elmúlt években, az emberszerű számítógépes lények továbbra is csak emberszerűek, de sosem lesznek igazán emberiek. Az a hamisítatlanul spielbergi varázslat, ami azon nyomban megragad az E. T.-nél, vagy akár az előző filmjénél, a Kémek hídjánál, sajnos sehol sincs A barátságos óriásban. Tisztességes családi mozi ez, pontosan olyan, amilyeneket Robert Zemeckis is évekig készített (Polar Expressz, Karácsonyi ének), de semmiképp sem több ennél. Reméljük, Spielbergnél ez inkább csak kitérő, és hosszú távon nem tervezi, hogy ezen az úton marad.

A barátságos óriás (6)
(The BFG)
Amerikai-angol szinkronizált film
Rendező: Steven Spielberg
Főszereplők: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Rebecca Hall, Penelope Wilton
117 perc
Forgalmazó: Freeman Film
Bemutató: 08. 25.