Robban a 10.! – Jubilál a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó
2016. október 18. /

2016. szeptember 27. – október 3-ig immár 10. alkalommal várják a tánc szerelmeseit a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira a Pécsi Nemzeti Színházba és a Kodály Központba, továbbá ingyenes előadásokra a Cella Septichorába és szabadtéri táncházakba a Színház térre.

A tavalyi kezdeményezés sikerének köszönhetően idén a nyitó és a záró előadást is a Kodály Központban rendezik meg. Szeptember 27-én a Győri Balett 2 vadonatúj koreográfiával, a Magyar Nemzeti Balett pedig a világhírű Jirí Kylián legendás Hat táncával lép fel egy este. Október 3-án először mutatkozik be Magyarországon az izraeli Kamea Dance Company a Carmina Buranával. Tamir Ginz együt­tes­ve­ze­tő koreográfiája Carl Orff klasszikusát az érzékiség, a szerelem és az erotika rituáléjaként jeleníti meg a táncszínpadon. A legendás dalok friss, mai értelmezésben kelnek életre a tánc nyelvén, s ünneplik a fiatalságot, a vágyat és a fizikalitás szépségét egy rendkívül látványos, izgalmas, temperamentumos produkcióban.
Alig néhány nappal a budapesti premier után, szeptember 28-án a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínpadára érkezik a Frenák Pál Tár­su­lat Lutte című produkciója. Az est második részében a Közép-Európa Táncszínház tér vissza Pécsre, a Horda című előadással. Szeptember 29-én fiatal táncegyüttesek mutatkoznak be egy este: jön a GG Tánc Eger, a PR-Evolution és egy újabb korhatáros egyfelvonásossal a Radioballet. Szeptember 30-án lesz a Pécsi Balett Száll a kakukk fészkére című előadásának kőszínházi bemutatója a PNSz Nagyszínpadán. Ugyanitt október elsején a Duda Éva Társulat, a Szegedi Kortárs Balett és a Bozsik Yvette Társulat művészei lépnek fel új egyfelvonásosaikkal. Vasárnap este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Napszédítő / Páva-variációk című nagyszabású tánckölteményét tekinthetik meg a néptáncrajongók a nagyszínházban, akiket csütörtöktől vasárnapig mindennap 17 órától szabadtéri táncházba is várnak a szervezők: a Rila, a Pyrgos, a Mecsek és a Misina gondoskodnak a felhőtlen hangulatról.
A Cella Septichorában szeptember 29-én a Flamenco Sopianae szenvedélyes spanyol atmoszférával, 30-án Lázár Eszter a Testbeszéd Projekt 7. részével várja az érdeklődőket.
A tánctalálkozó szakmai programjait a Magyar Táncművészek Szövetségének támogatásával rendezik meg. Lesz táncművészeti fórum, mesterkurzus, Uhrik Dóra idén Tihanyi Ákossal beszélget élő tánctörténet óráján.
Szeptember 27-től október 3-ig – új kezdeményezésként – a Kodály Központban Ficzek Ferenc Hát­ra­ha­gyott kijáratok című kiállítását tekinthetik meg a látogatók. A táncos tematikájú kiállítást a Pécsi Nem­zet­kö­zi Tánctalálkozó és a Zeneszüret Fesztivál együttműködésében rendezik meg, melyet Alföldi Róbert színművész nyit majd meg videoüzenetben.
A X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Részletes program: www.tanctalalkozo.hu