World Press Photo 2016
2016. október 13. /

Idén 128 ország 5775 fotográfusa 82951 képet adott be a WPP pályázatára, melyek közül a sajtófotós szakma jeles képviselőből álló független zsűri 21 ország 42 fotográfusát díjazta nyolc kategóriában. Az emeleti díszteremben a 2016-os amerikai Pulitzer-díj nyertes képei láthatók,
amelyeket a Reuters fotográfusai készítettek a menekültekről. A díjazottak között van Szabó Bernadett és Balogh László is – a magyar származású Joseph Pulitzer által alapított díj 100 éves történetében először kapták meg magyar fotósok a szakma talán legrangosabb elismerését New Yorkban.
Balogh László és Szabó Bernadett, a Reuters hazai fotóriporterei a menekültválságról készített képeikkel kerültek a hírfotó kategóriában győztes Reuters csapatába. Ahogy terjedt a menekültválság Tö­rök­or­szág­tól Görögországon át a Balkán felé, a Reuters úgy küldte fotósait a népvándorlás dokumentálására. Az országról országra ismétlődő képek aztán bibliai léptékű anyaggá álltak össze. A portfólió ereje épp ebben rejlik: tengeri hányattatástól menekülttáborokig, vasúti va­go­nok­tól országúti kutyagolásig, esőben, tűző napsütésben, éjjel-nappal, a menekültek életében csak egy valami volt állandó: az út.
A nyertes fotókból álló kiállítás 45 ország száz városába utazik el.

Néprajzi Múzeum
10. 23-ig