Az Opera korszerűsítése
2016. október 14. /

A kormány döntése értelmében a Magyar Állami Operaház korszerűsítése több mint 23 milliárd forintból valósulhat meg, ami lehetővé teszi, hogy 2018 tavaszára az Operaház a jelenlegi
körülmények helyett korszerű, biztonságos és méltó feltételek között működjön és szolgálja a közönséget.

Az idén 132 éves Operaházat több mint három évtizede renoválták, ki­szol­gá­ló épülete, a Hajós utcai üzemház ugyanakkor épült. A kor­mány­ha­tá­ro­zat értelmében az Operaház 2016-ban megkezdte az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű beruházását: a MÁV hajdani Északi járműjavítójának épületeiben létrehozza új logisztikai köz­pont­ját, az Eiffel Műhelyházat. A Kőbányai úton, közel harmincezer négy­zet­mé­te­ren megépülő komplex központba költözhet az Opera kilenc gyártóműhelye, helyet kap benne egy méretazonos próbaszínpad, a majdani Bánffy Kisszínház, a nyolc, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolására szolgáló raktár.
A beruházás nyomán számos helyiség funkciója változhat meg az Andrássy úti dalszínház tereiben és a hozzá kapcsolódó üzemházban, feloldva egy sor, a művészi munkát hátráltató problémát. A projekt további fontos hozadéka, hogy lehetővé teszi az Operaház korszerűsítésének megkezdését is, amelyről egy újabb, 2016. augusztus 22-én meg­je­lent kormányhatározat és kiemelő rendelet döntött. A teljes program az Opera minden részlegét érinti, az alkalmazottak és a vendégek számára is 21. századi minőséget, komfortot biztosítva erősíti a művészi színvonalat és a háttérfolyamatok hatékonyságát.
Az Opera most indult Magyar Évada még zavartalanul lezajlik az Andrássy úti Ybl-épületben.