Pintér Béla-drámák meg egy puha, füles fotel
2016. november 17. /

Mi másra van szükségünk egy borús, hideg estén, mint egy kényelmes fotelra meg Pintér Béla drámáinak szépen tervezett kötetére. Pintér Béla és Társulata előadásaira évek óta szinte lehetetlen jegyet szerezni, illetve aki rászokott, hogy interneten rendel, és nem bánja, ha csak egy-két hónappal későbbi előadásra kap jegyet, annak megy, mint a karikacsapás.
Az a kíváncsiság, amit Pintér Béla kiváltott az amúgy gyakran erősen konformista magyar színházi nézők jelentős részéből, egészen egyedülálló. Pintérék bemutatói rendre különleges színházi események, és még a legszőrösebb szívű kritikusok is elismerik, hogy előadásaik borzolóan okosak, lényeglátók, tűpontosak.
A Pintér Béla-rajongók örömére kötetben is megjelent az eddigi termésből nyolc dráma. A könyv a személyes élmények ihlette és az erdélyi népzene erős hatásait mutató Kórház Bakony és A sehova kapuja című darabokkal indul. A következő két darab a családi traumákat középpontba állító A sütemények királynője és A démon gyermekei, majd Pintér egyetlen versben írt műve, a Tündöklő középszer következik. A kötetet záró részben helyet kapott három darab a szereplők sorsának részletes bemutatása során erőteljes politikai tartalmat is hordoz (Szutyok, Kaisers TV, Ungarn, A 42. hét).
Azok számára, akik látták az előadásokat, megnyugtató érzés, hogy bármikor levehetik a polcról a könyvet, és beleolvashatnak a Pintér Béla-szövegek valamelyikébe, azok számára pedig, akik csak most hallottak róla, jó lehetőség, hogy megismerkedjenek vele.
[kep3]
A kötet 2013-as kiadású, ám idén az Ünnepi Könyvhétre megjelent a Pintér Béla és Társulata Parasztopera című előadásának hanganyagából készült CD. A Parasztoperát szűk másfél évtizede mutatta be a társulat a Szkéné Színházban. A Parasztopera a társulat életének egyik legnagyobb sikere. A darabbal sokat utaztak és számos díjat nyertek vele. Mostantól CD-n is meghallgathatjuk, ahányszor csak akarjuk.

Pintér Béla: Drámák
Saxum Kiadó, 2013
368 oldal / 3950 Ft

Darvas – Pintér: Parasztopera
Saxum Kiadó, 2016
1 CD / 3950 Ft