A dolgok jó oldala
2016. november 17. /

Van egy író, aki arról is híres, hogy kétszer nyerte el a Goncourt-díjat. Egyszer a saját nevén, Romain Garyként, persze ha eltekintünk attól az apróságtól, hogy valójában Roman Kacew- ként született, és egyszer Émile Ajar álnéven. Kacew-Gary-Ajar Előttem az élet című művével vált világhírűvé. A humoros, ugyanakkor megrázó regény egy kiöregedett prostituált, Rosa mama és egy arab kisfiú, Momo kivételesen szép története.

A szerző 1979-es, magyarul már több kiadást megért regénye, a Salamon király szorong szívszorító történet. Az író két rokonlélek, a Párizsban élő, nyolcvanöt éves Salomon Rubinstein és a huszonöt éves Jean alakját Madame Cora Lamenaire, a hatvanöt éves, valamikor szebb napokat látott sanzonénekesnővel köti össze.
Rubinstein úr, a visszavonult nadrágkirály vagyonából ajándékküldő és lelkisegély-szolgálatot finanszíroz. Jean elszánt küzdelmet folytat a veszélyetetett állatok és emberek megmentése érdekében. Jean szemében veszélyeztetett például Madame Cora Lamenaire is, aki idős korára olyan mélyre süllyedt, hogy vécésnéni egy söröző alag­sorában. Jean sok mindent megtesz Cora kisasszonyért, ezért a mondatáért pedig különösen lehet szeretni: „A ​​dolgok jó oldalát érdemes nézni, Cora kisasszony, igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.”

Émile Ajar: Salamon király szorong
Park Kiadó, 2016
316 oldal / 3490 Ft