Ilku János fotóművész kiállítása
2016. november 24. /

Ilku János fotóművész munkásságával nem csupán Pestszentimre hírét-nevét öregbítette ország- és világszerte, hanem kiváló fotóival a helytörténeti dokumentációs munkában is meghatározó szerepe volt.

Ilku János személyében olyan pestszentimrei lakos fotóművészeti mun­kás­sá­gá­nak állomását örökíti meg a kiállítás, akinek egész csa­lád­ja Pestszentimre település kialakulásában, fejlődésében és civil éle­té­ben igen jelentős, az utódok számára is példamutató szerepet ját­szott.
Fekete-fehér képein határozott tényfeltáró, szociografikus szemlélet uralkodik, de színes és színezett fényképein a szín- és for­ma­vi­lág fon­to­sab­bá válik a szociális töltésnél. Elsősorban a montázs lehetőségei érdeklik, jellemző munkáira a lefényképezett valóság utólagos áta­la­kí­tása. Számos hazai és külföldi kiállításon mutatkozott be, ma is aktív tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Dr. Diószegi György művelődéskutató ötlete és kezdeményezése alapján lett összeállítva Ilku János fotóművész kiállítási anyaga, mely kiállítás alkotói ju­bi­leu­má­nak is tekinthető a 70. születésnapja alkalmából.
Ilku János úgy tartja, hogy „montázst készíteni óriási, kalandos belső utazás. Teremtő lehetőség és egy nagyívű szellemi kihívás, amely bonyolult lelki úton át a létrehozott műben testesül meg anyagi formában”.
A Garamvölgyi Béla festőművész-grafikus által tervezett és megálmodott katalógusalbum méltó módon mutatja be a születésnapi kiállításhoz kapcsolódva Pestszentimre egyik büszkeségét a települési jubileumi évben az érdeklődő közönségnek, a művészeti közéletnek és nem utolsósorban az utódoknak.
A kiállítást november 9-én, 18 órakor „Enuma Elis” címmel nyitja meg dr. Diószegi György Antal diasz­pó­ra­kutatóa Pestszentimrei Közösségi Házban (1188 Bp., Vasút u. 48.), november 27-ig látogatható.

Pestszentimrei Közösségi Ház
11. 09–27.