Nyolcvan év emlékei
2016. december 16. /

A hegedűt megerőltetés nélkül tartani, a vonót minden erőszak nélkül húzni – könnyű leírni, nehéz megtanulni. Pauk György ennek a tudománynak már kisfiúként a birtokában volt, mert már ötéves korától hegedült, kilencévesen pedig zeneakadémista volt.

Zathureczky Edénél végezte a művészképzőt, Yehudi Menuhin biz­ta­tá­sára telepedett le Londonban, ahonnan bejárta a világot, szépséges koncertekkel kápráztatta el a közönségét. Röviden így foglalhatók össze a világhírű hegedűművész életének legfontosabb állomásai.
Bővebben életének meghatározó eseményeiről, személyiségéiről, koncertjeiről, utazásairól most megjelent könyvében olvashatunk. Rengeteg érdekes történetet oszt meg velünk, például azt is, hogyan jutott hangszeréhez, egy 1714-ből származó, Massart-Stradivariushoz, miért éheztek egy új-zélandi szállodában, hogy a fiának miért lett Yehudi Menuhin helyett Vásáry Tamás a keresztapja, hogy került Fischer Annie zongorája alá két bontatlan csomagolású, Angliából érkezett zongoraklaviatúra.
Pauk Györgyről jó ideje tudjuk, hogy csodálatos hegedűművész, rendkívüli tanár, most pedig hozzátesszük, hogy elegáns mesélő, kiváló író.

Pauk György: Négy húron pendülök
Nyolcvan év emlékei

Park Könyvkiadó, 2016
252 oldal / 3490 Ft