Az Év Bortermelője: Mészáros Pál
2017. január 17. /

Kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

Az „Év Bortermelője 2016” díj nyertese: Mészáros Pál a Szekszárdi borvidékről. Igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Ő agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International DuVin, a Monde Selection és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk.
A díjért versengők közül a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász: Borbély Tamás –Badacsonyi borvidék, Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék, Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék, Mészáros Pál– Szekszárdi borvidék, Szőke Mátyás – Mátrai borvidék.