A megtisztulás éjszakája: Választási év
2017. január 25. / Gulya István

Az amúgy tisztességes forgatókönyv-iparos James De Monaco (Nincs alku, A 13-as rendőrőrs) első Purge-filmjének alapötlete ígéretes volt, és a be-becsúszó félmegoldások ellenére az első

megtisztulás-mozi (A bűn éjszakája) egy erős közepes thriller. Miután azonban a rendező-forgatókönyvíró végzetesen rákattant a témára, ötletről, kreativitásról immár nem tudunk beszélni. A jelenleg a hármas sorszámnál tartó Purge-folyam olyan, mint mikor egy egyébként egész jó viccet nagyon, de nagyon, de tényleg nagyon lassan mesélnek el. A rendezőnek támadt egy jó sztorija, ami egy filmre pont elegendőnek bizonyult, de egy trilógiára semmiképp. (Ez a hollywoodi gondolkodás vezetett olyan vitatható létjogosultságú hármasokhoz, mint a Más­na­po­sok, az Elrabolva vagy éppen A hobbit saga.)
Mindebből kifolyólag funkciótalan és/vagy hatásvadász jelenetek töm­ke­le­ge tarkítja A megtisztulás éjszakája: Választási évet. A második rész óta tudjuk, az ÚAA (Új Alapító Atyák) gátlástalan gazemberek, az egész irtásrendszer a terhes szegényréteg felszámolásáról szól – és nyilván jaj annak, aki szembemegy velük. Márpedig Charlie Roan szenátor (Elizabeth Mitchell) ezt teszi, ezért az aktuális tisztítóéjszakán veszélybe kerül az élete, az előző felvonásban megismert és jó útra tért Leo (Frank Grillo) személyi testőreként kell, hogy megvédje. Nincs egyedül, van segítő, jó szándékú, fekete boltos (a Forrest Gump rákrajongó cimborájaként elhíresült Mykelti Williamson), mexikói bevándorló, önkéntes mentős lány (persze mind sötét múlttal és kellő lőtapasztalattal rendelkezik). Az előző részek ismeretében percre lebontva megmondjuk, mi fog történni, milyen „fordulatok” mentén halad a sztori, melyik mellékfigura (szereplőnek azért nem mondanánk), illetve gonoszkarakter mikor és hogyan hal meg. Azon azért egy kicsit meglepődtünk, hogy mindezek után már tervbe is vették a The Purge 4-et. Előbb-utóbb tévésorozat is lesz, erre mérget is vehetnénk.

DVD
GHE-Bontonfilm