A pokolból poklokon át az életbe
2017. március 14. /

Észak-Korea a dzsucse ideológiáját követi, amit az ország első elnöke, Kim Ir Szen hozott létre. A dzsucse lényege, hogy az ország csak saját magára támaszkodhat, bár kapcsolatot ápol Vietnammal, Laosszal, Kínával. Az ország lakói nemcsak vidéken éheznek, hanem gazdasági és politikai központjában, Phenjanban is.

Pak Janmi, az Élni akartam szerzője az észak-koreai Hjeszanban született 1993-ban. Ma már Dél-Korea fővárosában, Szöulban él. Éve­kig tartó, kegyetlen csalódásokkal, leküzdhetetlennek tűnő nehéz­sé­gek­kel és rettenetes fizikai fájdalmakkal teli úton jutott el céljáig. Tizenhárom éves volt, amikor az éhezés és édesapja bebörtönzése miatt elviselhetetlenné vált az életük, és édesanyjával úgy döntöttek, átszöknek Kínába. Nem tudták, hogy a kínai emberkereskedők ke­gyet­le­nül kihasználják az Észak-Koreából menekülőket. Két évig éltek a kínaiak által teremtett földi pokolban, majd újra kockára tették az életüket, és a Góbi sivatagon át Mongóliába menekültek, ahonnan végül eljutottak Dél-Koreába.
Az Élni akartam megrendítő beszámoló az emberi kegyetlenség számos formájáról, az olvasó egyetlen öröme, hogy amíg követi az elképesztő küzdelem különböző stációit, tudja, hogy a főhős végül célhoz ér.

Pak Janmi: Élni akartam – Egy észak-koreai lány útja a szabadság felé
Akadémiai Kiadó, 2016
307 oldal / 4200 Ft