Mini Textúra
2017. Április 20. /

A népszerű Textúra előadássorozat nyomán – melyen képzőművészet, kortárs szépirodalom és színház találkozik – a Magyar Nemzeti Galéria idén tavasztól az összművészeti sorozat gyerekverzióját is megrendezi Mini Textúra címmel. Kedvelt kortárs pagonyos meseírók (Berg Judit, Kertész Erzsi, Dániel András, Tasnádi István és Jeli Viktória) írtak

rövid történeteket a Galéria egy-egy műalkotására, amelyek a múzeum egyik különálló teremsorában elevenednek meg négy fiatal bábrendező elképzelésében. A négy mesejelenet egy időben zajlik, a gyerek­közönség egy játékos térkép alapján barangolhat egyik helyszínről a másikra. A program után játékos foglalkozás is várja őket, melyen kísérőikkel együtt felfedezhetik a Galéria kiállítótereit, ahol egy rövid nyomozás után a történeteket inspiráló műtárgyakkal találkozhatnak.
A kuflik és a mohamanyik jó ismerője, Dániel András Bernáth Aurél Riviéra című képéhez írt mesét. Az Időfutár regénysorozat alkotói, Jeli Viktória és Tasnádi István Bogdány Jakab Gyümölcsök madarakkal és tengerimalacokkal című festményéhez kerekítettek történetet, a Panthera kalandregény szerzője, Kertész Erzsi Bortnyik Sándor Zöld szamár című képéhez írt jelenetet.
A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével a négy mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, a gyerekekkel megkedveltesse a képzőművészeti alkotásokat, és velük együtt a múzeumba járást is. 
Az elsősorban a 7-12 éves korosztálynak ajánlott előadás teljes hossza kb. 60 perc, az azt követő foglalkozás szabadon választható. 

Magyar Nemzeti Galéria
04. 01., 08., 22., 11 és15h