ErődFeszt 2017 – Nyári programsorozat a Monostori Erődben
2017. július 26. /

A Monostori Erőd mint Közép-Európa legnagyobb erődrendszerének legismertebb eleme az elmúlt években is nagyszerű programokkal fogadta közönségét, és ez 2017 nyarán is folytatódik.
Az Erőd egyedi programokkal, új musical-ősbemutatóval, könnyűzenei produkciókkal, hadászati be­mu­ta­tók­kal készül idén nyáron.

A színházi előadások között kiemelt helyet foglal el A kőszívű ember fiai című nagyszabású történelmi musical. Az új magyar zenés darab, melynek ősbemutatója 2016 nyarán volt, élő csatajelenetekkel, lovasokkal, hintókkal tarkított, különleges színházi élményt nyújt, díszletként a Monostori Erőd várfalait használva. Közel 100 gyalogos és lovas hagyományőrző mellett a főbb szerepekben Nagy Anikó, Csengeri Attila, Balogh Gábor, Derzsi György, Pál Tamás, Tóth Renáta, Makrai Pál, Gerdesits Ferenc lép közönség elé. A darabhoz kapcsolódóan Klapka György és a hős komáromi várvédők emlékére 1848-49-es csatát is megidéznek az Erőd falai között korabeli ágyúkkal, huszárokkal, honvédekkel.
Rejtő Jenő egyik legnépszerűbb légiós regénye A három testőr Afrikában, melynek 1996-os filmváltozatát Bujtor István rendező többek között a Monostori Erődben forgatta. Csülök, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins vidám kalandja, szállóigévé vált mondatai élénken élnek a köztudatban, új és újabb generációkat megfertőzve a rejtői életművel. A légiósok és barátaik küzdelmes, nagyszabású pénzügyi átverést leleplező, önfeláldozó kalandja a forgatási helyszínre július utolsó hétvégéjén egy új musical formájában tér vissza, Barabás Kiss Zoltán, Csengeri Attila, Barát Attila György, Mikó István, Magyar Attila, Kuczmann Ágnes, Szűcs József főszereplésével. A sztárszereposztás mellett az alkotógárda névsora is impozáns. A mű Másik Lehel zeneszerző munkája, a jelmezekért Balai Zsuzsanna, a díszletért Siklósi József Ybl-díjas építész, a színpadi mozgásért, verekedésért Gyöngyösi Tamás felel, a koreográfiák pedig Bakó Gábor koreográfus munkáját dicsérik.
Újra látható lesz az Erőd saját produkciója, az igazi színházi legendává kinövő Valahol Európában című musical Makrai Pállal és Zöld Csabával. A világhírű film alapján készült színpadi játék hűen követi az eredeti mű cselekményét, a II. világháború után utcára került, árván maradt gyerekek kálváriáját. Hosszú évek után újra Komáromba látogat a nagy sikerű Legénybúcsú című zenés komédia Miller Zoltánnal, Mészáros Árpád Zsolttal, Zöld Csabával és Barabás Kiss Zoltánnal, és folytatódik az együttműködés a szarvasi Cervinus Teátrummal, mely a Csodaszarvas című produkciójával vendégszerepel az Erődben. A zenés játék a magyarság eredettörténetét dolgozza fel a mai művészet eszközeivel. Az előadást Varga Viktor rendezte, főszereplők: Nádházy Péter, Dósa Zsuzsa, Benkő Géza.
A színházi esték mellett könnyűzenei téren is igazi csemegékkel szolgál az Erőd. Július elején a hetvenes évek legendás zenekara, a Generál vendégeskedik a Dunai bástyában. Az együttes korszakos sztárjai, Horváth Charlie, Karácsony James, Várkonyi Mátyás és Novai Gábor tolmácsolásában hangzanak fel a legnagyszerűbb slágereik. A Különös szilveszter, a Zenegép, a Könnyű álmot hozzon az éj mind a mai napig meghatározó dalai a magyar könnyűzenének. Emellett természetesen a fiatalabb generációkra is gondoltak a szervezők, hiszen visszatér a Komáromi Nagy Retro Fesztivál is az ódon falak közé, ahol a 90-es évek legnagyobb hazai sztárjai szórakoztatják majd a közönséget. Az aréna jellegű tánctéren az UFO, a Happy Gang, az Annimal Cannibals, az Ámokfutók, Betty Love és Kefir legismertebb slágereire tombolhatnak a bulizni vágyó nézők.
A programok mellett a Monostori Erőd állandó programjaival, kalandfolyosóval, egyenruhás tárlatvezetéssel és dunai sétahajózással várja az év minden napján az érdeklődőket. A programokról bővebb információt a www.erod.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők.