Szenvedélyektől fűtött koncert musical Group’n’Swing-tálalásban
2017. július 30. / Jónás Ágnes

Hazánk egyik legkedveltebb swing és boogie zenekara, a Group’n’Swing a 2017-es nyarat egy vadonatúj produkcióval, a Holdfény Mulató című két felvonásos koncert musicallel koronázza meg, melyet a Városmajori Szabadtéri Színpadon először mutat be augusztus 4-én és 5-én.
A harmincas évek Amerikájába repítő, élőzenével és különleges tánckoreográfiával fűszerezett előadás kihívásairól, valamint az együttes több mint egy évtizede tartó töretlen sikerének titkáról Almási Attila zenekarvezető-harsonással és Kovács Gábor Dénes dramaturg-rendezővel beszélgettünk.

A koncert musical meglehetősen sajátos műfaj. Mik a főbb ismérvei és kinek az ötlete volt a Holdfény Mulató című rendhagyó produkció színpadra állítása?
A. A.: A Group’n’Swing mindig keresi az új megoldásokat, sze­re­tünk kilépni a kom­fort­zó­nánk­ból, és fe­sze­get­ni a ha­tá­rain­kat. Bán Teo­dó­rá­val, a Szabad Tér Színház Non­pro­fit Kft. ügy­ve­ze­tő igaz­ga­tó­já­val kö­zö­sen gon­dol­tuk úgy, hogy a Vá­ros­ma­jo­ri Szabadtéri Színpad méltó helyszíne lehetne a Holdfény Mulató című produkciónak.
K. G. D.: Míg a musical esetében egy adott szövegkönyvhöz illeszkednek a zenék, addig a koncert egy zenei műsor előadásán alapul. A koncert musical e kettő ötvözete: a zenekar által a színpadon játszott daloknak dramaturgiai ívük van, melyek párhuzamba kerülnek a történetmeséléssel. A Holdfény Mulató esetében két történet is megjelenik, melyek rendelkeznek szövegkönyv jellegű mozzanatokkal, dia­ló­gu­sok­kal; a Group’n’Swing tagjainak ezúttal nemcsak zenekarként, hanem előadóművészként, színészként is bizonyítaniuk kell.
A. A.: Ez a korábban színészként dolgozó Magyar Bálint énekesünk kivételével mindannyiunknak új és rendkívül izgalmas feladat.

Legalább annyira izgalmas, mint a világ, melybe a közönséget kalauzoljátok, hiszen a zenés előadás története a Swing Streeten, a harmincas évek Amerikájában játszódik.
K. G. D.: A bezáráshoz közel járó, híres Holdfény Mulató nevű szórakozóhelyre „invitáljuk” a nézőt, s betekintést engedünk egy új show-ra készülő zenekar mindennapjaiba, vagyis a produkciónak színház a színházban jellege is van. Beleláthatnak a backstage világába, s látják azt is, hogy mi történik egy próbahelyzetben. A show és a zenekar története egyszerre van tehát jelen, melyet konfliktus, szerelmi csatározás, dráma, feszültség és sok örömteli pillanat tarkít. A 30-as évekbeli amerikai zenekar bőrébe bújó Group’n’Swing együttesre kellett írnunk egy olyan történetet, amelyben a zenekar egyrészt önmaga lehet, de valamelyest túl is mutat önmagán. Reményeink szerint egy lendületesen mozgalmas, szenvedélyektől fűtött, látványos táncképekben fogalmazott színpadi játékot láthat a közönség.

A produkcióban felcsendülő zenéket Group’n’Swing-lemezekről válogattátok?
A. A.: Igen, három nagylemezünkről, a 2013-ban Fonogram-díjat nyert Botrányról, a Most légy férfi! és a Swing amíg élek címűről válogattunk, de új dalok is elhangzanak. Nem előre megadott zenei alapra dolgozunk – kizárólag élőzenében gondolkodtunk, ami kihívást és szabadságot egyszerre jelent nekünk.
K. G. D.: A zenék harminc-negyven százaléka átírásra került – egy dinamikus latinos szerzeményből például tangó született. Összesen huszonnégy dal hangzik majd el, ezekért Romhányi Áron, a United együttesből is ismert zeneszerző-zenei producer felel.

A színpadi játék és minőségi zene mellett bizonyára vizuális élményre is számíthatunk.
K. G. D.: A Városmajori Szabadtéri Színpad egy meglehetősen izgalmas, de kötött tér, ahol nincs forgószínpad vagy zsinórpadlás, vagyis semmi olyasmi, ami a kőszínházakban adott. Ezen a lépcsőzetes kialakítású emelvényrendszeren nagy szerepe lesz a világításnak és a Maffia Swing tánckarnak, utóbbi a játéktereket alakítja ki, és látványos kosztümökben, kiváló színpadi összképpel, többek között swinggel, charlestonnal emeli a produkció színvonalát.

A Group’n’Swing-tagok is táncra perdülnek?
A. A.: Igen, hiszen fúvósaink, Nyikes Krisztián, Csík Tibor, Bakó István és jómagam, illetve Lőrincz Ádám zongoristánk a hangszereknek köszönhetően teljes mértékben mobilizálható. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Maffia Swinggel már dolgoztunk együtt korábban.
K. G. D.: A két énekes, Mihályi Réka és Magyar Bálint viszi a vállán a produkciót. Réka, aki nem mellesleg versenytáncos múlttal rendelkezik, sok táncképbe bekerül, számos komoly koreográfiát láthatnak tőle a nézők. Tangója reményeink szerint nem hagyja majd érintetlenül a szíveket.

Elképzelhető, hogy a későbbiekben máshol is látható lesz még a produkció?
K. G. D.: A terv ez, hiszen rengeteg munkánk van benne, s amennyiben az előadás augusztus 4-én és 5-én találkozik a közönség megelégedettségével és elismerésével, szeretnénk más helyszíneken is bemutatni ezt a nagyszabású koncert musicalt.

Attila, koncertjeitekről kizárólag pozitív kritikák születnek. Rajongóitok minden korosztályból akadnak szép számmal, rendszeresen telt házak előtt léptek fel, számos fesztivál, exkluzív klub és rendezvény vendégei voltatok már 2006 óta. Mi lehet a sikeretek titka?
A. A.: Talán az, hogy a zene, amit játszunk, pozitív kicsengésű, igyekszünk megfelelni a jelen kor igényeinek, s a minőségi zenét helyezzük előtérbe. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, a köztünk munkáló bensőséges, pozitív energiákat a közönség is megérzi.
K. G. D.: A tíztagú zenekar az elmúlt évtized alatt nagy utat járt be, azonban ők mégsem hajlandók belekényelmesedni eddigi sikereikbe, ráadásul nem is üzleti szemlélet vezérli őket. A Group’n’Swing nem csupán elringatni, kikapcsolni kíván, hanem igényesen, professzionálisan szórakoztatni. Az együttes védjegyévé vált különleges hangzás lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen stílusból szemezgethessenek, és a dalokat a saját hangzásviláguknak megfelelően dolgozzák fel. Időről időre megújulni képes, kuriózumokra törekvő formációról van szó, melynek tagjai most úgy döntöttek, hogy ismét feszegetik műfaji határaikat, és alkotnak valami rendhagyót.