Idén is világszínvonalú zenék lesznek a királynék városában
2017. augusztus 08. / Pavlovics Ágota

Veszprém július 12. és 15. között immár 14. alkalommal vonzza a városba néhány napra a ze­ne­ba­rátokat. A VeszprémFest négy napján ezúttal is pazar környezetben világsztárok kápráztatják
el a közönséget. A nyár piros betűs kulturális ünnepének kínálatát 2011 óta a Rozé, Rizling és Jazz Napok színesítik. Mindkettőről Mészáros Zoltánt, a fesztivált megálmodó és indulása óta kézben tartó igazgatót kérdeztük.

A VeszprémFest magas színvonalához jelentősen hozzájárult a pazar környezet, nevezetesen a koncerteknek hátteret adó Veszprémi Vár érseki palotájának gyönyörű barokk épülete. Idén helyszínváltozás lesz, miért?
M. Z.: Ez kétségtelenül így van, ám az érseki palota rekonstrukciója nem tűrt halasztást, ezért idén nyáron változik a fesztivál helyszíne. Két koncert az érseki pihenőkertben, vagyis a História Kertben lesz, kettőt pedig a máris érzékelhető nagy érdeklődésre való tekintettel a Veszprém Arénába tervezünk. Utóbbi nem szorul bemutatásra, az előbbiről csak annyit, hogy nagyszerű háttere lesz a szabadtéri kon­cer­teknek. A História Kert a várhegy alján, a Séd patak partján terül el. A park északi oldalát az egykori pihenő felújított épülete, nyugati oldalát a vár parapetszerűen a horizontra rajzolódó kontúrjai, míg délről a belváros, az Óváros tér barokk épületeinek látványa határolja.

Melyik előadóval kezdené a fesztivál programjának bemutatását?
M. Z.: A mára túlzás nélkül Veszprém barátjának is tekinthető, 2005 és 2008 után július 12-én visszatérő Richard Bona koncertjével. A rajongói által „az afrikai Sting"-nek nevezett Bona minden alkalommal más zenekarral, más zenei világgal érkezik. Az első évben saját zenekarával jött, 2008-ban pedig egy kongói (Lokua Kanza) és egy martinique-i (Gerald Toto) zenész társával mutatta be közös, Toto Bona Lokua című albumukat. Világturnéja részeként ezúttal kubai zenészekkel, a Mandekan Cubanóval jön. Velük készítette Heritage című új albumát is. A kameruni származású Bona hű maradt gyökereihez; lemezein afrikai ritmusok köszönnek vissza. Koncertezett Pat Methenyvel, két Bobby McFerrin-albumon is szerepelt, és számos más zenei együttműködésben vett részt. Semmi kétség, új formációjával is figyelemre méltó, egyedülállóan izgalmas produkcióval fog meglepni bennünket.

A következő napon a 90-es években több slágerével is a listák élén álló angol énekesnő, Heather Small lép színpadra.
M. Z.: Július 13-án Heather Small angol popénekesnőé lesz a színpad, aki a ’90-es évek popdívája, az M People nevű együttes egykori énekese. Számos világturné után először ad koncertet Magyarországon. Small 11 millió eladott lemezzel, 2 Brit Awards és a Mercury Music Prize díjjal korunk egyik legsikeresebb angol női művésze. Több sláger fűződik a nevéhez, például a „Moving On Up”, a „One Night In Heaven” és a „Search For The Hero”. Ez egy „soft-pop” koncert lesz, bulihangulatra számítunk, amúgy Small énekelt pörgős duettet is, amit következő vendégünkkel, Tom Jonesszal vett lemezre.

Az idei VeszprémFest legnagyobb sztárja kétség kívül a hetvenhat éves Sir Tom Jones lesz.
M. Z.: Sir Tom Jones élő legenda. Azon kevés zenei előadók egyike, akik a modern popzene hajnalán kezdték pályájukat, és a mai napig fontos lemezekkel és fellépésekkel folytatják folyamatos siker kísérte útjukat. Karrierjét szakadatlan fejlődés jellemzi. Utóbbi állítást mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy tavaly, ötvenéves karrierrel a háta mögött, a legújabb, Long Lost Suitcase, Spirit in the Room és Praise & Blame című lemezeivel életpályája eddigi legjobb kritikáit kapta. Hosszú turnéhónapok után Sir Tom Over the Top and Back címen jelentette meg első önéletrajzi könyvét és a hozzá írt Long Lost Suitcase című lemezét, melyek nemzetközi promóciójában aktívan részt vett.
A fesztivál negyedik napja a tavaly elhunyt, utánozhatatlan Prince-nek állít emléket.
M. Z.: Sokat hezitáltunk, belevágjunk-e ebbe a koncertbe, lehet-e ünnepelni Prince-et, ha ő már nincs velünk? Végül úgy döntöttünk, meghívjuk a legendás művésszel két évtizedet eltöltő The New Power Generation (The NPG) zenekart, akik 3 énekessel – valamennyien Prince vokalistái voltak korábban – érkeznek Veszprémbe. A csapat 2016 októberében döntött úgy, hogy újra összeállnak, és a „Celebrating Prince” koncertsorozattal ünnepelik a művészt és zenéjét. A július 15-i koncerten Prince leghíresebb számai is elhangzanak, mások mellett a Diamonds & Pearls, Baby I′m a Star, Cream, Purple Rain…

A fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a Rozé, Rizling és Jazz Napokat idén július 7-16. között rendezik, kikkel?
M. Z.: Idén a szokásos balatoni borrégió borászatai mellett az Óváros tér díszvendége a móri borvidék lesz. Harminc koncertet hallhat majd a közönség, és harminc borász kínálja borait. Ami a programokat illeti, szokás szerint a vokális jazz lesz fókuszban. Olyan nagyszerű művészek lépnek fel, mint Fábián Juli, Szőke Nikoletta, Malek Andrea, Falusi Mariann, Kökény Attila, Zséda, de a fiatal generáció tagjai is szép számban képviseltetik magukat. Néhány név a fellépők közül: Enyedi Sugárka, Lombos Márton, Pátkai Rozina, Garami Gábor.

Hirdettek idén is rajzpályázatot a veszprémi gyerekeknek?
M. Z.: A tavalyi év sikerén felbuzdulva, amikor 400 pályamű érkezett a felhívásunkra, ismét hirdettünk rajzpályázatot, aminek célja a Tűztorony és a Városháza homlokzatának díszítése. A nyertes pályaműveket a Rozé, Rizling és Jazz Napok estéin kivetítjük a Tűztorony és a Városháza felületeire.